Sírba vitte a jelszót: 190 millió dollárt veszített egy cég kriptovalutában

Eltűnhetett az éterben a hatalmas összeg, miután Kanada legnagyobb kriptovaluta-váltójának a vezérigazgatója meghalt.

Nagy bajban van az egyik vezető észak-amerikai kriptovaluta-váltó vállalat, a QuadrigaCX. A kanadai cégnek 30 napos csődvédelmet ítélt meg Új-Skócia legfelsőbb bírósága, hogy kitalálja, hogyan fizeti vissza az adósságait. A kilátások azonban nem túl kedvezőek. 190 millió dollárral megegyező értékű kriptovaluta tűnt el ugyanis, miután tragikus hirtelenséggel meghalt a cég vezérigazgatója, Gerald Cotten.

A Crohn-betegségben szenvedő férfi tavaly december 9-én egy indiai úton hunyt el,  mindössze 30 évesen. Halálhírét felesége jelentette be január 14-én a Facebookon. A férfi volt az egyetlen, aki tudta azt a jelszót, amivel hozzá lehetett férni az ügyfelek letéteihez. Halálával így sírba száll a közel 200 millió dollárnyi kriptovaluta is.

Az ABC News értesülései szerint az özvegy hiába próbálta hekkerekkel feltörni férje laptopját, a titkosítás jól működik, eddig sikertelen volt a jelszó feloldása. A kriptovalutához való hozzáférés azért is nehéz, mert kriptográfiát (titkosítást) használnak a tranzakciók biztonságossága érdekében, így meghekkelni is rendkívül bonyolult a fiókokat meg magát a rendszert is. A károsultak között vannak olyanok, akik megkérdőjelezik a halálesetet, és összeesküvés-elméleteket gyártanak köré. Az özvegynek mindenesetre most 30 napja van megoldást találnia arra, hogyan szerezze vissza az ügyfelek kriptovalutában tárolt vagyonát.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez