Oroszország két új rakétát fejleszt ki

Ezt közölte a sajtóval Szergej Sojgu hadügyminiszter. A RIA orosz hírügynökség szerint földről indítható közepes hatótávolságú cirkálórakétáról illetve egy hiperszonikus, szintén földről indítható rakétáról van szó.

2021-ben mindkét rakétát rendszerbe akarja állítani a hadsereg – hangsúlyozta Szergej Sojgu hadügyminiszter. Aki  mindezt az amerikaiak korábbi döntésével indokolta meg.

Az USA kilép az oroszokkal megkötött rakétaszerződésből 

Ezt személyesen Donald Trump jelentette be. Az amerikai elnök hangsúlyozta: Oroszország megsérti azt az INF-szerződést, melyet még Reagan elnök írt alá Mihail Gorbacsovval 1987-ben. A hidegháborút lezáró szerződés a közepes hatótávolságú rakétákra vonatkozik, melyek döntő fontosságúak a stratégiai egyensúly szempontjából Európában.

Mike Pompeo külügyminiszter a döntéssel kapcsolatban elmondta: a kilépés fél évig tart. Ezalatt készek tárgyalni az oroszokkal. Moszkva a maga részéről cáfolja azt az amerikai állítást, hogy megszegte volna a közepes hatótávolságú rakétákra vonatkozó szerződést. A moszkvai nyilatkozat rendkívül felelőtlen döntésnek nevezi az amerikai lépést, mely új fegyverkezési versenyt indíthat el az USA és Oroszország között.

Az Egyesült Államok katonai költségvetése meghaladja a 700 milliárd dollárt és minden eddigi rekordot megdönt. Ez körülbelül a fele Oroszország egyéves GDP-jének. Putyin elnöknek olyan időkben kellene többet költenie a hadseregre, amikor a lakosság életszínvonala évek óta stagnál. Washingtonban nem tekintik világhatalomnak Oroszországot. Amerikai megítélés szerint a feltörekvő Kína jelenti a legnagyobb veszélyt az Egyesült Államok világhatalmi szerepére.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez