Oroszország építi meg Jordánia első atomerőművét

Jordániában komoly gond az energiatermelés, az ország szegény energiahordozókban és kénytelen nagy mennyiségben importálni külföldről. Ezért az ország energiafüggetlenségéhez nagyban hozzájárulna egy saját atomerőmű, amelyet minden jel szerint Oroszország fog megépíteni.

Jordánia  2011 januárjában írt ki tendert az ország első atomerőművének megépítésére. A pályáztatás azonban túlságosan elhúzódott,  többször elakadtak a tárgyalások a francia Areva nukleáris vállalattal. Végül Ammán megunta a vitát és 2013 októberében bejelentette, hogy az Areva helyett szívesen látná inkább az orosz Roszatomot. Az oroszok két reaktort építenének Jordániában, amelyek egyenként 1000 megawattnyi áram előállítására lennének képesek. Az egyik egységet 2024-re a másikat pedig 2026-ra helyeznék üzembe.

Ez a projekt  közös vállalkozás lenne a jordán kormánnyal, s a költségek nagyjából fele-fele arányban oszlanának meg. Az orosz ITAR/TASS szerint az atomerőműről szóló szerződést december 25-én hagyta jóvá az orosz vezetés. Ráadásul Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök feltételként szabta meg, hogy Jordánia csak békés célokra használhatja az atomerőművét.

Vlagyimir Putyin orosz elnök október 2-án Jordániába látogatott, ahol találkozott II. Abdullah jordániai uralkodóval is.

“A világnak tudatosítania kellene, hogy Oroszország nélkül lehetetlen lenne stabilizálni a régiót”

nyilatkozta II. Abdullah a találkozón, amelynek fő témája az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harc és az arab-izraeli konfliktusok megoldása volt. A megbeszélések során szóba került az atomerőmű megépítése is.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez