Általános sztrájk Belgiumban, járattörlésekkel

Bezárt a fapados repülőtér Charleroi városában, Brüsszelből sem indul el a repülőgépek legnagyobb része. Nincs tömegközlekedés. Az állami és önkormányzati intézmények legnagyobb része leáll ma.

Az általános sztrájkot a három nagy szakszervezet hirdette meg Belgiumban. Az ok: eredménytelen bértárgyalások.

A szakszervezetek 1,5%-os béremelést követeltek átlagosan, míg a munkaadók közölték: nem mennek 0,8% fölé! Erre a szakszervezetek becsapták az ajtót. A munkaadók arra hivatkoznak, hogy nem tudják kigazdálkodni a béremelést, mert a cégek jelentős része nem versenyképes a globális gazdaságban. A szakszervezetek viszont azzal érvelnek, hogy a bérnövekedés még az inflációt sem éri el! Legutóbb 2014-ben volt általános sztrájk Belgiumban.

Sárga mellényes hatás 

A szomszédos Franciaországban már hetek óta tüntetnek a sárga mellényesek, akik a belga szakszervezetekhez hasonlóan reálbér-növekedést sürgetnek. Szemben állnak Macron elnök reformjaival, melyek a francia gazdaság versenyképességét akarják növelni azzal, hogy rugalmasabbá teszik a munkaerő piacát. A sárga mellényesek a hétvégeken tiltakoznak, vagyis nem munkaidőben. Belgiumban viszont szerdán általános sztrájkot tartanak, mely megbénítja a 10 milliós ország életét. A szociális tiltakozás eléggé elterjedt az Európai Unióban, ahol májusban parlamenti választásokat tartanak. A sárga mellényesek önálló listát állítanak. Jelenleg ez a harmadik legnépszerűbb lista Franciaországban: a választópolgárok több mint 13%-a támogatja a sárga mellényes mozgalmat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez