1980 óta az Egyesült Államok legnagyobb sztrájkjára készülnek az olajmunkások

Az olajipari szakszervezeti vezetők kilenc finomítóban kezdték el a sztrájk szervezését, miután elakadtak a bértárgyalások közöttük és a cégvezetők között. Ez a legnagyobb, legkiterjedtebb sztrájk 1980 óta. A most leállítandó finomítók adják az USA kapacitásának mintegy 10%-át, így a sztrájk várható hatása megkerülhetetlen lesz.

A szakszervezetek képviselői azt mondták, hogy nem volt más választásuk, miután a jelenleg futó szerződések vagy már lejártak, vagy hamarosan le fognak járni, és a cégek vezetői nem foglalkoztak azokkal a javaslatokkal, amelyeket a szakszervezetek terjesztettek eléjük. Ők egy új, mindenre kiterjedő hároméves megállapodást szeretnének elérni.

Tom Conway a sztrájkolók egyik vezetője elmondta, hogy mivel az olajipar az egyik leggazdagabb iparág a világon, igazán megengedheti magának, hogy elfogadja a munkások igényeit. Mivel ez nem következett be, Conway szerint egy felelősségteljes szakszervezeti vezetőségnek nem volt más választása, mint a sztrájk megszervezése. „Felelősséggel tartozunk azon munkásokért, akik a vállukon cipelik ezt az iparágat. Meg kell küzdenünk a mohó tulajdonosokkal.”

A Royal Dutch Shell vezető tárgyalója reményét fejezte ki, hogy a megbeszélések a lehető leghamarabb folytatódni fognak.

(Fotó:Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez