Putyin: több gyerek, kevesebb adó

Szociális csomagot jelentett be az orosz elnök a nemzethez intézett üzenetében. Azok a családok, melyek két vagy több gyereket vállalnak, előnyös lakáshitelekhez juthatnak, illetve csökkenthetik az ingatlanadóikat – a dácsákat is beleértve.

A szociális csomag másik része a vidékfejlesztésre vonatkozik: azok az orvosok és tanárok, akik vállalják a nem épp könnyű falusi sorsot, szintén kedvezményeket kapnak majd. Oroszországban vidéken nagy hiány van orvosokból, tanárokból és gyerekekből is…

Mindez 100-120 milliárd rubelbe kerül 

Ezt már Anton Sziluanov pénzügyminiszter nyilatkozta a sajtónak. Oroszországban január elsejétől 18-ról 20 százalékra emelkedett az ÁFA. Ez évi 600 milliárd rubelt hozhat a központi költségvetésbe, de kiváltotta a lakosság elégedetlenségét. A nyugdíjreformmal együtt életszínvonal- csökkentést jelent: ötödik éve csökkennek a reálbérek Oroszországban. 2014-ben volt a csúcs, azóta 12% az esés.

Putyin oroszellenességgel vádolta meg az USA-t

Viszonylag keveset beszélt külpolitikáról az orosz elnök, aki új fegyvereket mutatott be, melyekre az amerikaiak agresszív tervei miatt van Putyin szerint szükség. Trump elnök felmondta az INF- szerződést, mely korlátozta a közepes hatótávolságú rakéták számát Európában. Erről még Reagan és Gorbacsov állapodott meg – lezárva a hidegháború korszakát – 1987-ben. Trump Oroszországot vádolta azzal, hogy megsérti a szerződést. Putyin szerint oroszellenes irány jellemzi az USA egész külpolitikáját. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, aki nemrég Budapesten is járt, elismerte, hogy az USA elhanyagolta ezt a térséget, de arra buzdított minden NATO tagállamot, hogy fokozza katonai erőfeszítéseit az orosz fenyegetéssel szemben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez