A Camorra gyerekbűnözői a közösségi médiára cserélték a hallgatás törvényét

A tizenéveseknek eszükben sincs hallgatni. Pont ellenkezőleg.

A kora kétezres évektől kezdve az olasz hatóságok százával tartóztatták le a Camorra bűnszövetkezet tagjait Nápolyban, az őrizetbe vettek helyét pedig egyre több fiatal vette át. A generációváltás stílusváltással is együtt járt, a sokszor még kiskorú bűnözők ugyanis felrúgták az addigi szabályokat.

Roberto Saviano a “Paranza dei Bambini” című könyvében írt azokról az Olaszországban élő fiatalokról, akik átvették a hatalmat az egykori maffiavezérektől. Ők már nem engedelmeskednek az omertának, a hallgatás törvényének. A szerző szerint ezek a fiatal gengszterek az életüket feltűnően élik: Facebookon, Instagramon osztják meg bűntetteiket, nyíltan vállalják, hogy ebbe akár bele is halhatnak, azt pedig, aki betölti a harmincat, lúzernek tartják.

A fiatalokból álló bandákat paranzának hívják, tagjaik 15-16 évesen már 9 mm-es kézifegyverekkel  járják a városi kerületek utcáit és fosztogatnak, de ők uralják a drogkereskedelmet is. Gyakoriak a bandaháborúk, a gyilkosságok, a fiatal bűnözők nagy része ki-be jár a börtönökből. Tavaly nyáron a Forecella és a Decumani kerületek két bűnbandájának 42 tagját összesen 500 év börtönre ítélték. Megfelelő szociális ellátással és állami intézményekkel valószínűleg nem választották volna a bűnözést, de a nyomor melegágya volt az erőszaknak és a maffiaszervezetekbe tömörülésnek. Így tinédzserként az iskolapad helyett sokan még a felnőttkort sem érik meg – vagy egy börtönben töltik életük nagy részét.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez