OLAF-vizsgálat a meggyilkolt oknyomozó újságíró információi alapján Szlovákiában

Az Európai Unió pénzügyi csalásokat kivizsgáló szervezete /OLAF/ hivatalos közleményben tudatta: az előzetes vizsgálatok megerősítették Jan Kuciak információit és ennek nyomán hivatalosan is vizsgálat indul a Szlovákiának adott uniós pénzek ügyében.

A meggyilkolt újságíró arról írt, hogy az olasz maffia – a kormányzat egy részének aktív támogatásával – lenyúlja az európai pénzek jelentős részét. Jan Kuciakot és menyasszonyát a leleplező cikkek miatt meggyilkolták. Az ügybe belebukott Szlovákia miniszterelnöke, két belügyminiszter és az országos rendőrfőkapitány.

Ezzel egyidejűleg az Európai Parlament határozatot fogadott el az újságírók védelmében. Daphne Caruana Galizia meggyilkolása Máltán és Jan Kuciak megölése Szlovákiában az EU alapértékei elleni támadást jelentettek – hangsúlyozta Antonio Tajani. Az Európai Parlament elnöke felkérte Szlovákiát, hogy működjön együtt az Europollal a gyilkosság tetteseinek felkutatásában, illetve a korrupciós ügyek nemzetközi hátterének kivizsgálásában.

Szlovákiában gyakoriak a kormányellenes tüntetések ebben az ügyben, hiszen a vizsgálatok állnak. A pozsonyi rendőrség hivatalosan az olasz maffiát gyanúsítja a gyilkosságokkal, de eredményt egyelőre nem produkált. Ezért is követelte a közvélemény Tibor Gaspar rendőrfőkapitány lemondását. Ez végül is megtörtént, de kérdés, hogy ezek után mennyire lesz lelkes a rendőrség a tettesek felkutatásában, hiszen a kormányzatot – a háttérből – továbbra is az a Robert Fico irányítja, akinek a neve többször is szerepelt a meggyilkolt újságíró cikkeiben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez