OLAF-vizsgálat Szlovákiában

Az Európai Parlament zöld képviselői kérték meg a pénzügyi csalásokat kivizsgáló uniós szervezetet, hogy nézzen utána azoknak az ügyeknek, melyeket Jan Kuciak oknyomozó újságíró feszegetett Szlovákiában.

A fiatal újságírót és menyasszonyát meggyilkolták. Az ügybe belebukott Fico miniszterelnök is, bár a háttérből továbbra is ő irányítja a kormányt Pozsonyban. A fiatal oknyomozó újságíró szerint a Szlovákiába betelepült olasz maffia kormányzati segítséggel lenyúlja az uniós regionális fejlesztési pénzeket, illetve az agrár támogatásokat. Az EU ezen a két címen fizeti ki a legtöbb pénzt és ezen a téren tapasztalja a legtöbb visszaélést is.

Az OLAF szóvivője most közölte: a zöldek kérésére megindul az előzetes vizsgálat. Annak eredményei alapján döntenek arról, hogy a pénzügyi csalások ügyében megindítsák-e magát a vizsgálatot. Az OLAF csak nehezen tud vizsgálódni ezen a téren, mert rá van utalva a helyi hatóságok együttműködésére. Olyan korrupciós ügyek esetében, melyek a helyi legfelső vezető réteget is érintik, minimális az együttműködési készség. Ha ennek ellenére az OLAF bizonyítékokat prezentál a csalásokra, akkor sem indíthat eljárást, hanem az ügyet át kell adnia a helyi hatóságoknak. Amelyek szuverén módon döntenek: általában úgy, hogy nem csinálnak semmit. Ezért akar Brüsszel közös korrupcióellenes ügyészséget. A közép- és kelet-európai uniós tagállamok közül Romániában folyik igazán komoly korrupcióellenes hadjárat, de emögött nem Brüsszel, hanem Washington áll. A román elit pedig elszántan küzd azért, hogy korlátozza a korrupcióellenes ügyészség aktivitását, hiszen az már rács mögé juttatott egykori kormányfőket is Romániában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez