Fico lemond a kormányfői posztról

A fiatal oknyomozó újságíró meggyilkolása olyan politikai válságot indított el Szlovákiában, mely a kormányfő távozásához vezethet. Robert Fico 2012 óta van hatalmon Szlovákiában, ahol már korábban is volt miniszterelnök.

Most a neve szerepelt az oknyomozó újságíró írásaiban. Jan Kuciak azt állította: a Szlovákiában működő olasz maffia és a kormányfő között valamiféle kapcsolat áll fent. Fico ezt nem ismerte el, de felajánlotta távozását, melyet feltételekhez kötött. Egyrészt megmarad a jelenlegi kormány, mely az ő pártjából és a magyar-szlovák Hídból, illetve egy szélsőjobboldali pártból áll. Kormányfőnek maga helyett Fico Peter Pellegrinit javasolta: pártjának ez a 42 éves politikusa eddig a beruházásokért volt felelős Fico kormányában. A ravasz Fico – Lengyelországhoz hasonlóan – a háttérből akar irányítani, miközben bizalmi embere tölti be a kormányfői posztot. Fico semmiképp sem akar előrehozott választást, mert fél, hogy a botrány megtépázta presztízsét.

Kiska államfő, aki régóta ellenfele Ficónak, elégtelennek nevezte a miniszterelnök  javaslatát. Korábban Fico Soros György megbízottjának titulálta az államfőt. A politikai válság tehát tovább tart Pozsonyban, ahol Fico kormányfő felajánlotta távozását, de ez távolról sem biztos, hogy megnyugtatja a közvéleményt Szlovákiában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez