Lemondott a belügyminiszter a meggyilkolt újságíró miatt Szlovákiában

Robert Kalinak lemondását ezrek követelték tüntetéseken Szlovákiában azt követően, hogy holtan találtak egy oknyomozó újságírót és a kedvesét egy vidéki házban.

A meggyilkolt újságíró Robert Fico miniszterelnök maffiakapcsolatai után érdeklődött. A rendőrség szerint az olasz maffia végzett a két fiatallal, de ki adta ki az utasítást? Robert Fico kormányának már több tagja lemondott a kínos ügyben, de a belügyminiszter eddig tartotta magát.

Robert Kalinak ugyanis Robert Fico fő szövetségese volt a kormányban, ahol a miniszterelnök-helyettesi tisztet is betöltötte. A kormányban részt vesz a Híd nevű magyar-szlovák párt is, mely szintén bírálta a belügyminiszter tevékenységét. Kiska államfő előrehozott választásokat sürgetett, mert szerinte a lakosság bizalma megingott a kormányban. Ezt követően Fico és csapata Soros György ügynökének titulálta az államfőt, aki destabilizálni kívánja az országot. Soros György szóvivője cáfolta, hogy bármilyen ügyben beavatkozna Szlovákia belügyeibe. Kiska államfővel Soros György még jóval a merénylet előtt – múlt ősszel – arról tárgyalt, hogy miképp lehetne javítani a roma kisebbség helyzetén Szlovákiában.

Robert Fico miniszterelnök szeretné elkerülni az előrehozott választásokat, mert pártjának népszerűsége megkopott. Különösen miután kiderült, hogy egy korábbi szépségkirálynő, aki az ő tanácsadója lett, egyben az olasz maffia helyi főnökével is összeszűrte a levet. A belügyminiszter távozása szükséges, de elégséges feltétele volt a kormány megmaradásának Szlovákiában. Az elkövetkező napok mutatják meg: elég volt-e a belügyminisztert beáldoznia Fico miniszterelnöknek, vagy pedig egész kormányával együtt bukik az oknyomozó újságíró meggyilkolása miatt Szlovákiában?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez