Ukrán elnök az amerikai romboló fedélzetén Odesszában

Petro Porosenko elnök a kamerák előtt rázott kezet az USA ukrajnai külön megbízottjával, Kurt Volkerral a Donald Cook romboló fedélzetén Odessza kikötőjében.

Amióta az oroszok elfoglalták a Krím-félszigetet, Odesszában van az ukrán flotta bázisa. “Az amerikai hadihajó jelenléte mutatja, hogy a világ nem ismeri el a Krím annektálását!” – jelentette ki  Petro Porosenko elnök, akik intenzív választási kampányt folytat, mert szeretne újra Ukrajna államfője lenni.

A NATO növelte flottái jelenlétét a Fekete-tengeren – nyilatkozta a Deutsche Welle német közszolgálati portálnak Hans Joachim Stricker altengernagy, aki nemrég még a német flotta parancsnoka volt. Német és brit hajók is részt vesznek a flottademonstrációban, de a vezető szerepet az amerikaiak játsszák. A Donald Cook romboló nemrég Batumi kikötőjében együtt gyakorlatozott Grúzia flottájával. A NATO-erődemonstrációt azért rendelték el, mert novemberben az orosz flotta ukrán csatahajókat fogott el a Kercsi-szorosban. “Az oroszok a saját vizeiknek tekintik a Fekete- és az Azovi-tengert, de ez teljes mértékben elfogadhatatlan!” – hangsúlyozta Hans Joachim Stricker altengernagy.

A Boszporuszról szóló Montreux-i szerződés korlátozza azoknak a hadihajóknak a tartózkodási idejét, melyeknek országai nem tartoznak a régióhoz. Maximum 21 napig cirkálhatnak a NATO-államok hadihajói a Fekete-tengeren. Oroszországnak viszont épp a Krímben, Szevasztopolban állomásozik a flottaparancsnoksága. Ezért az oroszok fölényét nehéz kiegyensúlyozni. A NATO az erődemonstrációval azt akarja megmutatni az oroszoknak, hogy nem tehetnek meg bármit a Fekete-tengeren sem. Ezért invitálták Ukrajna elnökét a Donald Cook amerikai romboló fedezetére Odesszában.

Fotó: Navy Times

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez