A náci idők óta először nyílt kóser étterem Lipcsében

Lipcsében él Szászország legnagyobb zsidó közössége, de aki ragaszkodik a kóser étkezéshez, az eddig csak otthon tehette ezt meg – nyilatkozta a Leipziger Volkszeitungnak a Café Salomon tulajdonosa.

Jakob Kerzhner tulajdonos tudja, hogy miről beszél, mert ő maga is kóser koszton él. Most ezt már megteheti a saját éttermében, mely távolról sem tökéletes. Ezt maga a tulaj meséli el mondván: húst nem tudnak felszolgálni. Ahhoz ugyanis külön konyha kellene, mert a kóser szabályok szerint tejes és húsos ételek nem készülhetnek egy helyen. “Ha húst adnánk, akkor nem szolgálhatnánk fel tejeskávét” – meséli a tulaj, aki elmondta: természetesen van maceszgombócos leves és halat is felszolgálnak – ezzel pótolva a húst.

Lipcsében a náci idők előtt több, mint 15 ezres zsidó közösség élt, de többségük a Holocaust áldozata lett. A túlélők egy része kivándorolt. A Fal leomlása után kezdődött meg a zsidó közösség felvirágzása Lipcsében. Ma a zsidó közösségnek több, mint 1300 tagja van. A Café Salomon tulajdonosa természetesen elsősorban rájuk számít, de bízik abban, hogy mások is betérnek, hiszen a városban most először van újra kóser étterem azóta, hogy a korábbiakat a nácik betiltották a harmincas években Lipcsében.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez