Újra eredeti állapotában láthatják a hívek a Szent lépcsőt – videó

A lépcsőről úgy tartják, hogy Pontius Pilatus római kormányzó jeruzsálemi palotájában állt és ezen a lépcsőn haladhatott fel Jézus, amikor kihallgatásra ment Pilatushoz.

A Scala Santát, a Szent lépcsőt eredeti állapotában, azaz védőburkolat nélkül mutatják be 60 napon keresztül Rómában. Évszázadok óta ez az első alkalom, hogy a 28 lépcsőfokról leveszik a faburkolatot és a hívek az eredeti lépcsőkön mászhatnak fel a lépcsősor tetején elhelyezett ikonhoz. A kegyhely, mely a lateráni Szent János-bazilikával szemben van, a Szentek szentje nevű kápolnában. Úgy tartják a fehér lépcsősorról, hogy a jeruzsálemi várból származik, és a középkor óta él a legenda, hogy egykor Pontius Pilatus római kormányzó palotájában állt és maga Jézus is ezen ment fel kihallgatására Pilatushoz.

A márványlépcsőn látható vércseppekről úgy tartják, hogy a megkínzott Krisztus hagyta hátra őket. A lépcső emiatt vált kegyhellyé. Utoljára 300 éve volt látható eredeti állapotában. 1721-ben kapott egy diófa-burkolatot, hogy megkíméljék, ezen kisebb ablakokat hagytak a vércseppeknek, hogy a zarándokok láthassák azokat. Most ezt a burkolatot távolították el, egészen Pünkösdig. A katolikus egyház egyik legszentebb ereklyéje mellett a kápolna falára festett 16. századi freskókat is eredeti fényükben láthatják majd a látogatók, mivel befejeződött több, mint 10 éves helyreállításuk  – írja a Local olasz kiadása.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez