Egy nagy család: afrikai focicsapat a magyar ligában

Csak az egyik kapus magyar, a többiek mind a fekete kontinensről érkeztek. A Budapest-bajnokság második osztályában ősszel 15 meccsből 15-öt megnyert Inter CDF SE karácsony előtti utolsó mérkőzésén faggattuk a főszereplőket.

„Az Inter CDF éppen barátságos mérkőzést játszik egy nigériai topcsapattal, a Sunshine Stars-szal” – kalauzol bennünket Nelson Victor klubelnök az angyalföldi műfüves pályán. „Hivatalosan 2006-ban alapítottuk a klubot, eredetileg Afrique Internationale Club de Football volt a neve, 2009-ben azonban megváltoztattuk, mert már nemcsak afrikaiak, hanem néhány magyar is szerepelt a csapatban. Mindannyian úgy érzik, hogy egy családot alkotnak, tisztelik egymást, s ebben támogatjuk is őket.”

A gárdát Magyarországon dolgozó és tanuló afrikai származású játékosok alkotják, akik között van olyan is, aki szinte hiba nélkül beszél magyarul. A csapat elsőszámú támogatója a Magyar Afrika Társaság. „Itt nemcsak a futballról van szó, hanem a társadalom számára is értékes embereket akarunk adni, nem haszontalanokat és bűnözőket” – mondja a klubelnök.

A csapat nevében az international szó rövidítése a sokszínűségre utal: „Különböző országokból érkeztünk, ezt a színességet kell balanszba hoznunk, de ebből sosem akadt probléma, és rasszizmus sincs” – meséli a nigériai csapatkapitány, Samson Emmanuel. „A futballban csak egy nyelvet beszélünk. Nem számít a származás és a bőrszín sem” – jelenti ki Louis Rene Zome, az egyik csapattárs, aki Kamerunból érkezett Budapestre.

Videóriportunkban további játékosok és a magyar kapus véleményét is meghallgathatja, valamint azt is, hogy a Benin Köztársaságból származó edző miért érzi azt, hogy nehéz közöttük fegyelmet tartani.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez