Ne itasd az őslakókat!

Az Andamán- és Nikobár-szigeteki rendőrség letartóztatott két embert, akik alkoholt adtak a különösen veszélyeztetett törzsi csoport (Jarawa) fiatal tagjának.

Amazónia mellett az Indiához tartozó Andamán és Nikobár szigetek jelentik a paleolit szinten élő háborítatlan törzsi közösségek utolsó menedékét. Van olyan kis közösség, amelyik továbbra is igen ellenségesen tekint minden idegenre, és nem enged maga közelébe senkit. Vannak viszont olyanok, akiket az utóbbi néhány évtizedben elért a civilizáció – és ez bizony nem tett jót nekik. Az évezredekig háborítatlanul élő népek, Ázsia őslakóinak leszármazottai. Őseik már jóval azelőtt itt éltek, hogy a mai indusok a szubkontinensre érkeztek volna. Hagyományos halászó-gyűjötegtő életformájukat is csak az utóbbi években adták fel. Nem csak az idegenből behurcolt baktériumok jelenek halálos veszélt rájuk, hanem például olyan dolgok is, mint az alkohol, amit  nem ismertek, és nincsenek is hozzászokva. Az Andamán- és Nikobár-szigeteken lévő úgynevezett veszélyeztetett törzseket, beleértve a Jarawa csoportot is, az Andamán- és Nikobár Őslakosok Védelméről szóló 1956-ban kiadott rendfelet védi. EZ titlja meg azt is, hogy nekik italt adjanak. Minden olyan tett, mely ellentmond a törvénnyel jogellenes a törzsek lakóival szemben. Ilyen az engedély nélküli belépés a törzsek területeire, interakció a lakossággal, tilos az alkohol, a dohány árusítása. A jogszabály megsértése hét évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.” -írja a jogszabály.

A rendőrség szerint a két ember meghívott egy törzsbéli 26 éves fiút a házukba, és alkoholt adtak neki. Az esetre akkor derült fény, amikor a a körzetben dolgozó, épp járőröző rendőrök megláttak egy fiatalembert kijönni a házból, kezében egy üveg alkohollal és egy műanyag táskával. Amikor a rendőrség érdeklődött tőle, a 26 éves Kunnu azt válaszolta, hogy meghívta egy falubeli és ő adott neki alkoholt. A csapat később meg is találta az említett embereket. Kunnut azonnal elszállították és orvosi vizsgáltra küldték” -adta hírül a helyi média. Az ital ugyanis, amely az indusoknak – akárcsak az európaiaknak – csak enyhe drog, stimulálószer, egy őslakos számára akár halálos méreg is lehet.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez