Rakétatámadás a legnagyobb orosz légi támaszpont ellen Szíriában – videó

38 rakétát lőttek ki Idlib tartomány területéről, melyet a damaszkuszi kormánnyal szemben álló milíciák tartanak ellenőrzésük alatt. Ezt közölte a sajtóval Viktor Kupcsisin vezérőrnagy, a Szíriában állomásozó orosz erők főparancsnoka.

Egyidejűleg Moszkvában a hadügyminisztérium közzétett egy videót, amely megmutatja, hogy ez volt az utóbbi időszak legerőteljesebb támadása az orosz légi támaszpont ellen. Kupcsisin vezérőrnagy elmondta: korábban is voltak rakétatámadások a Khmeimim bázis ellen, de most már olyan jól ki van építve a védelmi rendszer, hogy a támadás semmilyen kárt sem okozott.

2011-ben tört ki a polgárháború Szíriában. Oroszország kezdettől fogva erőteljesen támogatta Aszad elnököt, aki ennek segítségével fölénybe került az ellenfeleivel szemben. Korábban az oroszok jelentékeny fegyveres erőt tartottak Szíriában, de ezt Putyin egyik helyszíni látogatása után csökkentették. Hivatalos orosz adatok szerint szárazföldi csapatok immár nem állomásoznak Szíria területén. Csakis a tartuszi hadikikötőben, illetve a légi támaszpontokon vannak orosz katonák. Minthogy Szíriában a kormányerők orosz haditechnikát használnak, a szír támaszpontokon is működnek orosz katonai tanácsadók.

Az amerikai-orosz megbeszéléseken rendszeresen szóba kerül Szíria helyzete is. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök évente többször is találkozik Putyin elnökkel, hogy elkerüljék a konfrontációt Szíriában. Az izraeli légierő ugyanis gyakran támadja az iráni támaszpontokat Szíriában. Oroszország, Irán és Törökország fegyveres erőinek vezérkari főnökei rendszeresen egyeztetik elképzeléseiket Szíriával és az egész közel-keleti térséggel kapcsolatban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez