Szigorítják a jegyrendszert Kubában

Babot, rizst, csirkét vagy szappant ezentúl csak korlátozott mértékben vehetnek Kuba polgárai, akik gazdasági válsággal néznek szembe amióta Trump elnök visszaállította a szankciókat a Karib-tengeri szigetországgal szemben.

Obama elnök szüntette meg a szigorú szankciókat, amikor normalizálta az USA és Kuba kapcsolatát, mely 1959, a forradalom győzelme óta igen feszült volt. Fidel Castro államosította az amerikaiak vagyonát és katonai együttműködésbe kezdett az USA fő ellenfelével, a Szovjetunióval. Emiatt a világ az atomháború szélére sodródott 1961-ben.

A kubai gazdaság csakis a Szovjetunió és a többi kelet-európai szocialista ország támogatásával volt képes ellátni a szigetország lakosságát. A Szovjetunió bukása után Venezuela vette át a nagy támogató szerepét. A PDVSA, a venezuelai állami olajtársaság nagy mennyiségű olajat szállított Kubába – igen kedvező áron. Miután Trump elnök szankciókat alkalmaz Venezuela ellen is, a PDVSA kétharmaddal csökkentette olajszállításait. Ez katasztrófa a kubai gazdaság számára, amely a finomított olajat újra exportálta és ebből szerzett be élelmiszert külföldről.

A jegyrendszer szigorítása igen megnehezíti az új elnök dolgát, aki a Castro fivérek után csak nemrég vette át Kuba irányítását. Miguel Diaz-Canel a nyitás embere volt, aki Obama mérsékelt politikáját kihasználva megpróbálta megreformálni Kubát. Trump szankciói Kuba és Venezuela ellen súlyos csapást mértek erre a politikára, hiszen a jegyrendszer szigorítása igen népszerűtlen intézkedés a Karib-tengeri szigetországban is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez