Trump szigorúbban lép fel Kuba ellen, de nem kezdi újra a hidegháborút

Egyoldalú, rossz megállapodást kötött a brutális kommunista rendszerrel – állította Trump Obamáról, aki megszüntette az embargót a szigetországgal szemben. Az USA elnöke Miamiban beszélt Florida államban, ahol több millió kubai emigráns él.

Ők nem helyeselték Obama nyitási politikáját és épp ezért Trumpra szavaztak 2016-ban. Hálából Trump bejelentette: a jövőben szigorúan ellenőrzik majd, hogy a Kubába látogató amerikai polgárok betartják-e a törvényes feltételeket. Ez lelassíthatja a turizmust, de nem állítja meg végképp. Trump tiltja azt, hogy bármilyen üzleti kapcsolat legyen amerikai cégek és a kubai hadsereg vállalatai között. Kubában a hadsereg állam az államban és rengeteg vállalkozást üzemeltet.

Az amerikai kereskedelmi kamara figyelmeztette Trumpot: ne korlátozza a kereskedelmet Kubával. Ezért az amerikai cégek a jövőben is szabadon üzletelhetnek a szigetországban. Megmarad az USA havannai nagykövetsége is, pedig sok kubai emigráns ennek bezárását követelte. A két állam kapcsolata nyilván hűvösebb lesz, de a hidegháború nem tér vissza. Trump választási kampánya idején Obama intézkedéseinek jó részét bírálta és közölte: ha hatalomra kerül, akkor visszacsinálja azokat. Ilyen volt a párizsi klímaegyezmény, melyről nemrég jelentette be Trump, hogy nem szolgálja az USA érdekét és ezért kilép belőle. A kubai döntés is hasonló, de kevésbé radikális.

Egy másik nyilatkozatában Trump elismerte: vizsgálat folyik ellene az FBI-igazgató elbocsátása miatt. Az elnök azért rúgta ki az FBI igazgatóját, mert az túlságosan is nagy ambícióval vizsgálta kapcsolatait az oroszokkal a választási kampány idején. Választási ellenfele, Hillary Clinton azt állította: Trump részben Putyin támogatásának köszönheti, hogy legyőzte őt. Választási kampányában Trump megígérte: Obamával ellentétben jó kapcsolatokra törekedne Oroszországgal. Ezt egyelőre nem teheti meg, hiszen vizsgálat folyik ellene épp a túlságosan szoros orosz kapcsolat miatt. Sőt, nemrég a román elnököt fogadva Trump megerősítette: orosz támadás esetén az USA megvédené Romániát. Az amerikai elnök hamarosan Lengyelországba is ellátogat, hogy ott is megismételje: az európai NATO-szövetségesek számíthatnak arra, hogy orosz támadás esetén Amerika megvédi őket.

Fotó: Az USA nagykövetségének újranyitása Havannában 2015 augusztusában / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez