Ukrajna új IMF-szerződésben reménykedik a választások után

Volodimir Zelenszkij elnök alighogy letette az esküt, máris feloszlatta a parlamentet és új választásokat írt ki. Az új államfő, aki nagy többséggel került hatalomra, olyan új parlamentben bízik, mely támogatja a szükséges reformokat Ukrajnában.

Kijevnek jelenleg egy 3,9 milliárd dolláros IMF-csomagja van, mely nélkülözhetetlen a fizetésképtelenség elkerülésére. Csakhogy ennek van egy nagyon kínos feltétele: jelentősen emelni kellene a háztartások fűtésére használt földgáz árát! Tekintettel a siralmasan alacsony bérekre, ez hatalmas csapást mérne a háztartások döntő többségére. Ezért habozott eddig a kormány ezzel az áremeléssel.

Most az elnök tanácsadója, aki az Interfax hírügynökségnek nyilatkozott, kijelentette: a választások miatt új IMF-szerződésre van kilátás. Vagyis Ukrajna új elnöke abban reménykedik, hogy a Nemzetközi Valutaalap nem ragaszkodik ahhoz, hogy növeljék a rezsit. Ha ugyanis ezt tennék, akkor aligha alakulna ki olyan többség a kijevi parlamentben, mely támogatná Zelenszkij elnök reformterveit Ukrajnában.

Fotó: Kvartal 95

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez