A középkori parasztok jobban étkeztek, mint mi

Angliában legalábbis mindenképpen – egy 500 éves kerámiában talált ételmaradványok szerint.

Bár nem dúslakodtak az ételben, mégis egészségesebb volt a középkori paraszti étrend, mint a mai étkezési szokások többsége – állítja egy nemrég megjelent tanulmány. A Bristoli Egyetem kutatói egy 500 éves edényben talált ételmaradványokat elemeztek, melyekre Northamptonshire-ben bukkantak rá a régészek. A laboratóriumban elvégzett vizsgálatok kimutatták, hogy a brit parasztok a középkorban húst, zöldségeket és tejtermékeket, zabot és árpát is fogyasztottak – utóbbiakból feltehetőleg kenyérféleségeket is sütöttek.

A halak és a drágább élelmiszerek nem tartoztak az étrendjükbe, de a fentieket gyümölcsökkel kiegészítve még így is sokkal kiegyensúlyozottabb volt a táplálkozásuk, mint a ma emberé, aki nagy arányban fogyaszt feldolgozott élelmiszereket. A minták szerint ugyanis nem hiányzott semmi esszenciális a középkori paraszt étrendjéből. Dr. Julie Dunne, a kutatás vezetője a MailOnline-nak elmondta: “A húsfélék (marha és birka) és a leveles zöldségek (káposzta, póréhagyma) elég fehérjét, rostot és vitamint szolgáltattak nekik, a vaj és a sajtok pedig szintén fehérjével és más fontos tápanyagokkal látták el őket”.

Journal of Archaeological Science hasábjain közölt tanulmány az átlagember életmódját segíthet bemutatni 500 év távlatából, ami hiánypótló, hiszen a történelemkönyvek nagy része főleg a nemesek életmódjáról közöl beszámolókat – arról ugyanis több feljegyzés készült. A kutatók a középkori hentesek húsfeldolgozásáról, az ételek elkészítéséről és a szemét kezeléséről is hasznos információkhoz jutottak, ezekről korábban szintén keveset tudtak.

(Visited 80 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez