Moszkva nem szállít Sz 400-as légvédelmi rendszert Iránnak

A rakétarendszer szállítását állítólag Mohamed Dzsavád Zaríf külügyminiszter kérte május elején Moszkvában. Putyin elnök visszautasította a kérést, mondván: az orosz fegyverek szállítása Iránnak növelné a feszültséget a térségben.

Erről tájékoztatta a New York-i Bloomberg hírügynökséget egy Putyin elnökhöz közelálló, magát megnevezni nem kívánó illetékes. Az Sz 400-as rakétavédelmi rendszer csípi az USA és Izrael szemét. Többször kérték Putyin elnököt, hogy ne szállítsa ezt a korszerű rakétavédelmi rendszert a Közel-Keletre.

Törökország, mely a NATO tagja, vásárol Sz 400-as rakétavédelmi rendszert annak ellenére, hogy az USA figyelmeztette: ennek következményei lehetnek! Az orosz rendszer nem kompatibilis a NATO-államok hasonló rendszereivel. Erdogan elnök mégiscsak az oroszok mellett döntött, hogy megmutassa függetlenségét az Egyesült Államoktól.

Oroszország, Törökország és Irán fegyveres erőinek vezérkari főnökei rendszeresen egyeztetik elképzeléseiket a közel-keleti helyzetről. Az USA, Izrael és Szaúd-Arábia gyanakodva figyeli ezt a koalíciót.

Irán körül a helyzet azt követően éleződött ki, hogy Trump elnök kilépett az atomalkuból, melyet hat nagyhatalom írt alá Teheránnal. A másik öt nagyhatalom továbbra is kitart az atomalku mellett. Irán július 7-ig adott határidőt nekik, hogy valamiféle megoldást találjanak. Ha nem lesz ilyen új egyezmény, akkor Irán megkezdheti újra a nukleáris fegyverzet kifejlesztését. Trump elnök többször megerősítette: az USA semmiképp sem fogadná el, hogy Irán atomhatalom legyen! Jelenleg is amerikai hadihajók cirkálnak a Perzsa-öbölben. Ebben a helyzetben különösen fontos Putyin döntése, hogy nem szállít Sz 400-as rakétavédelmi rendszert Iránnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez