A jövő mezőgazdaságát így alakítja át a technológia

A termesztéstől az élelmiszerek feldolgozásán keresztül egészen a fogyasztásig mindenre kihat a technológia.

A villámgyorsan fejlődő technológia úgy épül be a hétköznapokba, hogy már szinte elképzelhetetlen nélküle az élet. Nincs ez máshogy a mezőgazdasági termesztéssel és élelmiszeriparral sem: világszerte elkezdték az átállást a digitális technológiákra, drónokkal és automatizált rendszerekkel fejlesztik a termesztést, a gyárakban pedig sorra jelennek meg a robotizált megoldások. Ez a jelen, a jövő pedig még további izgalmakat tartogat. A Forbes három amerikai mezőgazdasági szereplőt és startupot szólaltatott meg arról, milyen lehet a jövő mezőgazdasága.

000agriculture3

“2017-ben a mezőgazdaságban induló startupok 670 millió dollárral emelték a szofverfejlesztésre szánt költségvetésüket, ami magában foglalja az adatelemzést, automatizált rendszereket és más élvonalbeli eszközöket, melyek tudományos precizitással segítenek a gazdálkodóknak a termesztésben. A mai munkaerőhiánnyal és a világ egyre növekvő élelmiszerigényével harcolva a gazdáknak muszáj a technológiára hagyatkozniuk, hogy előre tervezhessenek és kivédhessék a több millió hektárra leselkedő veszélyeket világszerte” – mondta a lapnak Ofir Schlam, a Taranis nemzetközi precíziós agrotechnológiai startup alapítója.

000agriculture4

A jövőben a technológiának köszönhetően a fogyasztóknak is lesz rálátásuk a mezőgazdaságra, hiszen sokkal több információ áll majd rendelkezésükre, mint korábban. A termesztéstől az élelmiszerek feldolgozásán keresztül egészen az asztalig mindenre kihat a technológia. Az okosfunkciókkal felvértezett ellátóláncok és bolthálózatok végigkövetik majd az élelmiszer útját,  származási helyétől a kezelésén, tárolásán át egészen a csomagolásig. Új szenzorokkal másodpercek alatt lehet majd ellenőrizni a molekuláris szintekig, hogy mi kerül az asztalokra, így átláthatóbb és magasabb minőségű lehet majd a táplálkozás – állítja Kevin Brown, az Innit app alapítója. A háztartásokban szintén új eszközök jelennek majd meg: személyre szabott táplálkozási szoftver állítja össze az étrendet és a technológia a vásárlástól a főzésig segít majd a folyamatokban, sok időt és energiát megspórolva ezzel a jövő emberének.

000agriculture5

A mesterséges intelligenciának (AI) cáfolhatatlanul nagy szerepe lesz a jövőben a mezőgazdaságban. A nagy mennyiségű adat elemzésével hasznos információkhoz juthatnak és hatékonyan tudnak majd cselekedni a gazdálkodók. A jövő mezőgazdasága nagyban a precíziós technológiákon, az automatizált rendszereken nyugszik és a beltéri, urbanizált termesztés is erősödik majd. Az innovációk célja, hogy maximalizálják a termesztést, anélkül, hogy károkat okoznának velük a természetben.

000agriculture

Az ökoszisztémák is egyre fontosabbak lesznek, a jövő farmjai egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek majd a mikrobiális egészségre. A biodiverzitás, azaz az ökológiai sokféleség megteremtése segíthet majd a gazdaságok immunrendszerének megértésében, mielőtt valami baj ütné fel a fejét. Jason Green, az Edenworks alapítója az aquapóniában, a halak és növények egymást fenntartó együttélésében látja a lehetőséget, szemben a földeken zajló termesztéssel. Szerinte ahelyett, hogy kizsákmányolnánk a természetet, a beltéri gazdálkodást versenyképessé kell tenni a konvencionális farmgazdaságokkal szemben – ez ugyanis az egyetlen módja, hogy az aquapónia előnyeit szélesebb körben is alkalmazhassák a termesztéshez.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez