Nős férfiakat is pappá szentelnek Amazóniában

A világméretű paphiány enyhítésére a Vatikán új módszerekkel kísérletezik. Az egyik a nős férfiak pappá szentelése. A másik: a nők szerepének fokozása a római katolikus egyházban. Ennek érdekében új minisztériumot hoznak létre a Vatikánban a női ügyek intézésére.

A nős férfiak pappá szentelésének a kísérleti terepe az Amazonas medencéje. Ez hatalmas terület Brazíliában és Peruban, ahol nagy a paphiány. A gyéren lakott területen az őslakosság nem könnyen fogadja el a papi nőtlenség követelményét. Ezen kíván enyhíteni a római katolikus egyház, mely zsinatot tart októberben.

Ferenc pápa, aki megválasztása előtt Buenos Aires érseke volt és jól ismeri a római katolikus egyház napi gondjait, a reformok híve. De sok bíboros ellenzi azokat, mondván: ellentéteket szítanak az egyházon belül. A római katolikus egyháznak több mint egymilliárd híve van, a világ szinte valamennyi államában jelen van. Majdnem mindenütt nagy a paphiány, mert a fiatalok egyre kevésbé vállalják a nőtlenséget és a család nélküli életet, melyet a Biblia egyáltalán nem ír elő.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez