Korrupció miatt előzetesben Peru volt elnöke

5 millió dollárt juthatott Pedro Pablo Kuczynski egykori miniszter és elnök zsebébe abból a 29 millió dollárból, melyet Brazília legnagyobb építő cége, az Odebrecht peruiaknak átutalt. Minderre nem Peruban jöttek rá, hanem New Yorkban, ahol a nemzetközi korrupciót vizsgáló ügyészség járt utána a brazil óriás kétes ügyeinek.

Kiderült, hogy az Odebrecht hatalmas összegeket fizetett ki a döntéshozóknak, hogy megkapjon fontos építkezéseket. Minthogy a kérdéses időszakban Brazíliában olimpiát és futball- világbajnokságot is rendeztek, ezért az Odebrecht figyelme a hazai piacra irányult. Szinte az egész hazai politikai osztályt megvesztegették. Már sokan börtönbe is kerültek emiatt.

Peruban mind a négy legutóbbi államfő érintett. Közülük Pedro Pablo Kuczynski volt az első olyan államfő, aki lemondott! Mindössze két évig üldögélt az elnöki palotában, Limában /2016-2018/. Korábban hazája gazdasági minisztere volt. A főügyész szerint pénzmosással járult hozzá a nagy korrupciós botrányhoz, amikor külföldre küldte a megvesztegetési pénzeket. A korrupció annyira átjárja a perui politikai osztályt, hogy az ellenzék vezetője is október óta előzetesben csücsül. Keiko Fujimori, egy exelnök lánya. Ellene is bőségesen vannak korrupciós vádak.

Az amerikai nagykövetségek nagy szerepet vállalnak a latin-amerikai korrupciós botrányok leleplezésében. Brazíliában fontos szerepük volt abban, hogy megbukott a baloldali kormányzat. Az új elnök sietett is ezt megköszönni Donald Trumpnak: az első útja az Egyesült Államokba vezetett. New Yorkban a nemzetközi korrupciót vizsgáló ügyészek újabb dossziékat készítenek elő, miközben Peruban a 80 éves exelnök előzetesben gondolkodik a jövőn. Pedro Pablo Kuczynski tíz nap múlva szabadlábra kerülhet, hogy azután úgy védekezzen a korrupciós vádak ellen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez