Sport és korrupció: vádemelés a Nemzetközi Atlétikai Szövetség volt vezetője ellen

A szenegáli Lamine Diack és fia összesen 3,45 millió eurót kapott azért, hogy megpróbálja eltussolni az orosz sportolók doppingbotrányát. Végül is az orosz sportolók lebuktak, mert egy Amerikába menekült orosz sportorvos mindent elmesélt a kínos ügyről.

Lamine Diack, aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak is befolyásos tagja volt, megkapta a pénzt fiával együtt. A francia ügyészség négyéves vizsgálat után döntött a vádemelés mellett. Lamine Diack 1999 és 2015 között állt a Nemzetközi Atlétikai Szövetség élén és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban nagy szava volt abban, hogy az afrikai államok képviselői melyik jelentkező országot támogassák.

Ezért a francia ügyészség nemcsak az orosz doppingügyben nyomozott, hanem arra is kíváncsi volt, milyen szerepe volt a veterán afrikai sportvezetőnek abban, hogy 2016-ban Brazília rendezhetett olimpiát, majd 2020-ban Japánban tarthatják meg a világ legnagyobb sportrendezvényét? Azt is tudni akarja, hogy az oroszok hogyan szerezték meg a téli olimpia rendezési jogát Szocsiban, illetve, hogy miért kapta meg Katar az atlétikai világbajnokság rendezési jogát?

Korrupció mellett pénzmosással is gyanúsítják az egész szenegáli Diack családot , mely Monacóban a Nemzetközi Atlétikai Szervezet központjában luxus életmódot folytatott, amíg Lamine Diack 1999 és 2015 között a szervezet élén állt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez