Összefuthatnánk a fegyverszüneti vonalon hogy üdvözöljük egymást!

Találkoztam Hszi Csin-ping elnökkel Japánban, aztán Szöulban tárgyalok Mun Dzsein elnökkel. Összefuthatnánk a fegyverszüneti vonalon hogy üdvözöljük egymást!

Ezt írta Twitteren az Egyesült Államok elnöke, aki részt vett Oszakában a G 20 csúcstalálkozón. Korábban azt írta, hogy koreai útja során nem tervez találkozót Kim Dzsongun észak-koreai elnökkel. Ez most megváltozott, hiszen az USA és Kína immár újra fegyverszünetet kötött egymással a kereskedelmi háborúban. Hszi Csin-ping elnök nem sokkal a G 20 csúcs előtt tett látogatást Észak-Koreában.

Phenjanban örömmel fogadták az invitálást, de közölték: hivatalos meghívó még nem érkezett. Tavaly júniusban találkozott először Donald Trump és Kim Dzsongun Szingapúrban. A második találkozó idén tavasszal volt Hanoiban. Az első alkalommal abban állapodtak meg, hogy Észak-Korea megsemmisíti nukleáris fegyvereit és ballisztikus rakétáit, cserébe az USA megszünteti a szankciókat, melyek fojtogatják Észak-Korea amúgy sem túlságosan sikeres gazdaságát.

Hamarosan kiderült: egyik fél sem tartja be a megállapodást. Észak-Korea néhány látványos gesztus után leállította a leszerelést, miután az USA meghosszabbította a szankciókat, mondván: csakis akkor szünteti meg azokat, ha nemzetközi ellenőrzés bizonyítja, hogy Észak-Korea teljesítette vállalásait. Emiatt Hanoiban a csúcstalálkozó teljes kudarccal végződött. Most újra próbálkoznak, mert Trumpnak a választási kampányban jól jönne egy diplomáciai siker, Észak-Koreában pedig éhínség pusztít. Számukra a szankciók enyhítése a rendszer stabilitását biztosíthatja.

Ha lesz Trump – Kim csúcstalálkozó  a fegyverszüneti vonalon Panmindzsonban, akkor azt vasárnap tartják meg, hogy új lendületet adjanak az akadozó tárgyalásoknak az Egyesült Államok és Észak-Korea között.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez