Erdőtüzek Oroszországban: már Belgium méretű terület lángol Szibériában

A katonaságot is bevetik a tűzoltásban. A hatóságok azt állítják, a lakosság nincs veszélyben, de egyre többen jelentik, hogy szenvednek a füst miatt.

3 millió hektáron ég a növényzet Szibériában: 147 erdőtűz ellen folytatnak küzdelmet a tűzoltók és a hadsereg tagjai egyelőre lakatlan területeken. A lángok gyors terjedése miatt több megyében is rendkívüli állapotot hirdettek ki Szibéria keleti részén, a hetek óta tartó erdőtüzek már Belgium méretű területet érintenek.

000fire2

Krasznojarszk, Irkutszk, Jakutföld és Burjátföld van a legnagyobb veszélyben. A hatóság szerint a közösségeket egyelőre nem kell evakuálni, mégis sokan jelezték, hogy szenvednek a füst miatt. Eddig 800.000 ember írta alá azt a petíciót, mely arra kéri a hatóságokat, hogy a rendkívüli állapotot terjesszék ki egész Szibériára, és hogy még nagyobb egységeket vessenek be a tűzoltásban. Vlagyimir Putyin szerdán utasította a védelmi minisztériumot, hogy csatlakozzon a munkálatokhoz, azóta a tűzoltók és a katasztrófavédelem mellett a hadsereg is segít a lángok eloltásában – írja a TASZSZ orosz hírügynökség.

000fire3

A környezetvédő szervezetek ökológiai katasztrófaként hivatkoznak az erdőtüzekre, melyekben a növényzet mellett rengeteg emlős és madár is elpusztul. Oroszország mellett Mongóliában is aggódva figyelik a helyzetet és a hatóságok már ott is készenlétben állnak, ha nagyobb területeket is érintene a természeti katasztrófa.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez