Kameruni vadászgépek bombázták a Boko Haramot

Több napos offenzívát indított a kameruni hadsereg a nigériai radikális iszlamista Boko Haram terrorista szervezet ellen, hogy kiűzze fegyvereseit az ország területéről.

A kameruni hadsereg erőteljes fellépését az váltotta ki, hogy a Boko Haram csaknem ezer harcosa nemrég betört az ország területére. A támadók öt falut feldúltak, majd elfoglaltak egy fontos katonai támaszpontot Amchide település mellett. A radikális iszalmisták támadásai után a kameruni elnök összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot és parancsot adott a hadseregnek a Boko Haram kiűzésére és felszámolására. Az elnök emellett külön engedélyezte a vadászgépek bevetését is. A hadsereg ezt követően több fronton átfogó és összehangolt támadást indított. Az offenzíva három napja indult és jelenleg is tart a nigériai határ közelében.

A nigériai hadsereg szóvivője elmondta, hogy az offenzíva alatt sikerült visszafoglalniuk a korábban elveszített támaszpontjukat és a harcok során legalább 41 terroristával végeztek. A katonáknak emellett sikerült felszámolniuk több rejtekhelyet és kiképző bázist is. A szóvivő azonban jelezte, hogy a Boko Haram új taktikára váltott, ami miatt sokkal nehezebb ellene harcolni. A terroristák ugyanis kisebb csapatokra oszlottak, jobb a fegyverzetük és terepjáróik is vannak, ezért sokkal mozgékonyabbak, mint korábban. A Boko Haram ráadásul többfrontos háborúba kezdett, ami az elején jócskán megzavarta a kameruni hadsereget, ennek köszönhetik a terroristák a kezdeti sikereiket Kamerunban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez