Terrortámadás Maliban: 53 katonával végeztek a dzsihádisták

Legkevesebb egy civil is meghalt a támadásban, melyet a katonai támaszpont ellen indítottak. Az Iszlám Állam jelentkezett elkövetőként.

A nigeri határhoz közel, Mali északkeleti részén, a menakai Indelimanéban legalább 53 katona meghalt, amikor dzsihádisták megtámadták a helyi hadsereg egyik alakulatát. Egy civil is életét vesztette, további 10-en súlyos sérüléseket szenvedtek Yaya Sangare tájékoztatási miniszter szerint, aki a Twitteren számolt be a támadásról. Ez volt a helyi hadsereg ellen az eddigi legtöbb áldozatot követelő terrortámadás, amit állítása szerint az Iszlám Állam követett el.

Az Al Jazeera tudósítója, Mohammed Vall a helyi biztonsági erőktől úgy tudja, hogy legalább 3 öngyilkos merénylő vett részt az akcióban, akik a katonai támaszponton belül robbantottak. A halottak száma tovább nőhet, a mentőcsapatok jelenleg is dolgoznak a helyszínen, ahová erősítést küldtek és megkezdték az elkövetők felkutatását is.

A mostani támadás egy hónappal azután történt, hogy két akcióban 40 katona vesztette életét Mali és Burkina Faso határához közel. A hadsereg az öt ország összefogásából létrejött 5000 fős G5 Sahel támogatásával harcol a szélsőségesek ellen, akik az ENSZ-békefenntartók és a francia hadsereg jelenléte ellenére erősödnek és folyamatosan támadják a Maliban állomásozó csapatokat. Burkina Faso és Niger területén szintén gyakoriak a robbantások, melyekért olyan dzsihádista csoportok felelősek, melyek vagy az al-Kaidával, vagy pedig az Iszlám Állammal állnak szövetségben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez