Tehénölelés-terápia a stresszes hétköznapokra Hollandiából

A módszernek egyre több rajongója van Európában és az Egyesült Államokban is. Van, aki már csak ezért tartja a teheneit.

Az már régóta ismert, hogy az ölelésnek stresszcsökkentő hatása van, hatására a bőr receptorjai aktiválódnak és ez a stresszhormonok szintjének visszaesésével jár. Az állatok jelenléte már magában megnyugtatja az embereket, így a terápiában gyakran vetnek be kutyákat, lovakat és más szőrös kedvenceket. A kettőt ötvözték Hollandiában egy farmon, amikor létrehozták a tehénölelés-terápiát. Egyre több gazdálkodó csatlakozik a programhoz, ők a teheneiket nemcsak a tejükért tartják, hanem terápiás állatként: egy-egy ölelésre is befizethetnek a látogatók.

cow-932817_1920

Sőt olyanok is vannak, akik kizárólag terápiás teheneket tartanak. Az egyik farmon már csaknem 15 éve élnek terápiás állatok, az új trend pedig annyira bevált, hogy már Európa több országából érkeznek hozzájuk egy-egy ölelésre. Természetesen nem mindegyik állat alkalmas arra, hogy vadidegenek érintsék. A tulajdonosok szerint azok az idősebb tehenek lehetnek terápiás állatok, akiknek a karaktere nyugodtabb. A program másik célja, hogy közelebb hozza az embereket a vidéki élethez, hisz sokan itt találkoznak először nagytestű haszonállatokkal. A terápia már a tengeren túl is elterjedt, és igen jó üzletnek is bizonyul: Amerikában akár 75 dollárt is elkérnek egy óráért.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez