Horvátország nem csak az Adria

Plitvicei-tavak

Sokkal több van Horvátországban a csillogó Adriai-tenger partjánál. Ha már oda tervezzük a nyaralást, érdemes a napozáson és a fürdésen túl mást is beütemezni.

Bár semmiképpen sem szabad kihagyni a káprázatos szigeteket, Dubrovnik és Split szépségét, Horvátország sok mindent kínál még: kifinomult kultúrát kínál Zágrábban, barokk szépségeket Varasdban, és gyönyörű kilátást, hajmeresztőt kalandokat országszerte. Nézzünk néhány tippet! Van, amelyikről biztosan hallott már, és van, amelyikről biztosan nem.

Csodálja meg a Plitvicei-tavak Nemzeti Park vízeséseit

Tizenhat tó és számtalan vízesés teszi mesés élménnyé a sétát a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkban. A mésztufa tájban a sekély tavak és bükkerdők által árnyékolt vízi utak kristálytiszta vize  a kék és zöld minden árnyalatát visszatükrözi. Kövesse a gyalogutakat – köztük lombkorona-ösvényeket – egészen addig, amíg el nem éri a Kozjak-tavat, ahol elektromos csónakkal kelhet át az üvegszerű vízen.

Tévedjen el Splitben Diocletianus palotájában 

Nem gyakori, hogy egy római palota a város ilyen meghatározó és lakott részévé válik. A palota, amelyet Diocletianus római császár épített magának a Krisztus utáni 2. században, hamarosan romba dőlt, és a középkorra lakások és üzletek jelentek meg a romokon. Ma szabadon barangolhat itt, és egy kávé mellett megcsodálhatja a kecses, évezredes oszlopokat és boltíveket.

Kerékpározzon, túrázzon és ússzon a Mljet Nemzeti Parkban 

A Dubrovnikból vagy Korčulából gyakran egynapos kirándulásként ajánlott, buján zöldellő Mljet megér egy hosszabb túrát is, különösen a nemzeti parkja. A sziget csaknem egyharmadát elfoglaló parkot két sós vizű tó uralja, melyeket fenyőösvények szegélyeznek, rengeteg helyet kínálva úszásra. Kiránduljon fel a 256 méteres Montokuc tetejére, és élvezze az aleppói fenyők illatát, a csodálatos kilátást. És ne hagyja ki a kompútat a Szent Mária-szigetre, és járja körül a templomot és a kolostort.

Sétáljon Dubrovnik falain 

Ezek a csodálatos középkori és reneszánsz sáncok csaknem két kilométer hosszan kanyarognak Dubrovnik óvárosa körül, kőlépcsők vezetnek fel és le a hatalmas erődök és védőtornyok mellett. Szánjon legalább másfél órát a barangolásra, gyönyörködjön az Adriai-tengerben, Lokrum szigetében és a város terrakotta háztetőiben, miközben bekukucskál a lejjebb fekvő házak kertjeibe. Kora reggel vagy késő délután jó menni, hogy elkerüljük a tömeget.

Hajókázzon a Kopački Rit Natúrparkban

Északkelet-Horvátországban, a szerb határ mellett a Kopački Rit Natúrpark hatalmas vizes élőhelyei az ország legnyugodtabb tájait kínálják. Ha csodálatos nyugalomra vágyik, pattanjon fel az egyik hajóra, és szelje át ezt a békés természetvédelmi területet, ahol a Duna és a Dráva találkozik, és ahol a madárvilág egészen rendkívüli.

Próbálja ki a bátorságát a biokovói üveghídon 

Egyértelműen kiderül, hogy van-e tériszonya, ha rálép a Biokovo Természetvédelmi Park 1228 méteres magasságban lebegő patkó alakú üvegemelvényére. A Dinári-Alpok kopár szépségével körülvett kilátó fantasztikus panorámát nyújt az Adriai-tengerrel, a távoli szigetekkel és hegyekkel.

Sétáljon a Krka Nemzeti Parkban

A Krka Nemzeti Park vízesései és erdős tájai nem kevésbé lenyűgözőek Plitvicénél. Ha Skradin falujában hajóra szállunk, a Krka-folyón több látványos vízesés mellett is elhaladunk. Álljon meg a Skradinski Buknál, és nézze meg közülük az egyik legfenségesebbet, amint a mészkősziklákról lezuhan. Aztán menjen tovább Visovac szigete és a varázslatos ferences kolostor felé.

Piknikezzen Lokrumban

Dubrovnik régi kikötőjétől 10 perces hajóútra egy teljesen más világba juthat el. A kis Lokrumnak sikerült helyet adnia egy bencés kolostornak, egy Napóleon-kori erődnek, egy botanikus kertnek, több bárnak és egy étteremnek is – nem szólva a sós vizű lagúnáról és számos sziklás strandról. Vegyen harapnivalókat a móló melletti pékségből, és indulhat a piknik, a felfedezés – vagy csak a sima lustálkodás a mesés tájban.

Látogassa meg Pula római amfiteátrumát

A Krisztus előtt 1. század vége körül épült hatalmas római amfiteátrum – a hatodik legnagyobb, amely máig fennmaradt a világon – rendkívül jó állapotban van. Nézze meg az alsó kamrákat, ahol a ketrecbe zárt keresztények és állatok helyett most Isztria római kori borkészítési hagyományait idéző ​​kiállítást talál. Horvátország egyik leghangulatosabb koncerthelyszíne, különösen a nyári Pulai Filmfesztivál idején.

Kóstoljon kiváló borokat Pelješacban

Hajtson végig Pelješacon, a hosszú ujjat formázó félszigeten Dubrovniktól északra, és hamarosan szőlőültetvényekkel borított bozótos domboldalak veszik körül. Figyelje a táblákat, melyek kóstolóra invitálnak a környék butikpincészeteibe. A vörösbor itt a király, nevezetesen a robusztus plavac mali és a dingač.

Élvezze Zágráb kávéházkultúráját

Jó oka van annak, hogy a Starbucks miért nincs jelen Horvátországban. A kávé itt éltető elem, és kéz a kézben jár azzal az igénnyel, hogy egy jót pletykálkodjanak az emberek, ahelyett, hogy a laptopjukba temetkeznének. Ennek a világnak a közepe Zágráb, ahol a kávézók a bennük rendszeresen összejövő barátok hangjától zajosak. Ha szombaton délelőtt 10 és délután 2 között érkezik, megnézheti a špica néven ismert rituálét, amikor is mindenki kávézóról kávézóra jár a Jelačić bán tér környékén.

Próbálja ki a vadvízi evezést a Zrmanja folyó fehér kanyonjában

Horvátország drámai karsztos tájain remek raftinglehetőségek hívogatnak. Zadartól északra a Zrmanja folyó átszeli a mészkövet, és mély kanyonokat hoz létre, melyek garantálják az izgalmas élményt. Ahol a Zrmanja találkozik a Krupa folyóval, még több dráma vár ránk vízesésekkel és zuhatagokkal.

Csodálja meg Zadar bárki számára elérhető művészetét

Zadar története különösen gazdag, a római, bizánci és reneszánsz maradványok boldogan ágyazódnak egymásba ebben a gyönyörű kikötővárosban, Horvátország legrégibb városában. Mindez zökkenőmentesen keveredik a modern művészetekkel, amikor a tengerparton sétálva halljuk a Tengeri orgona kísérteties hangját, Nikola Bašić művészeti installációját, amelyben a víz alatti sípok játszanak az árral. Közvetlenül mellette van a Sun Salutation, hatalmas, kör alakú, éjjel világító csillogó panelekkel.

Gyönyörködjék a legjobb kilátásban Hvar városában

Az Adriai-tenger egyik legszebb kilátásához kövesse a Fortica fellegvárhoz vezető cikcakkos ösvényt, amely őrszemként áll a város felett, mióta 1300-ban a velenceiek megépítették, majd 300 évvel később megerősítették. A kilátás megéri a kapaszkodót, éjszaka pedig a középkori vár romantikus megvilágításban vált ki elalélt sóhajokat a kirándulókból.

Fedezze fel a barokk Varasdot

Rövid ideig Horvátország fővárosa volt a 18. században az elegáns Varasd. Rokokó és barokk épületeivel, gyönyörűen gondozott kertjeivel és sétálóutcájával ma is csendes sétákra csábít. A város minden szeptemberben kéthetes barokk koncertfesztivál igazán méltó színhelye.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez