Luxuscikkek Ázsiában – Kőgazdagoknak

Tibeti Masztiff

A világ egyik legdrágább kutyafajtájaként számon tartott Tibeti Masztiff nem az a tipikus „kiegészítő” öleb: a hegyi pásztorkutya az összes harci- és pásztor fajta elődjeként szerepel a kutyás irodalomban. Jelleme nyugodt, méltóságteljes, kiegyensúlyozott, és büszke. Emellett nagyon érzékeny, és szeret a családja közelében lenni.

A hatalmas kutya nagyon népszerű a tehetős kínaiak között. Az ázsiai országban az eddig legdrágábban elkelt tibeti masztiff egy 11 hónapos kölyök volt, amelyet 300 millió forintnak megfelelő jüanért vihetett haza újdonsült gazdája.

LI 2

Japán luxus gyümölcsök

Nagy hagyománya van Japánban a luxus gyümölcsöknek, külön erre specializálódott kereskedések és külön piacok szolgálják ki a szigetországban azokat, akik hajlandók dollár ezreket fizetni egy-egy gyümölcsért. Az ilyen piacokon találkozhatunk ananásszal Helingan elveszett kertjéből, amelyből alig néhányat termelnek egy évben és átlagosan egy darabért 1600 amerikai dollárt kérnek.

Japán különlegessége még a Taiyo-no-Tamago mangó, 3000 dollárért, amelynek jelentése „a Nap tojása”, a Ruby Roman szőlő 4000 dollárért, amelynek ping-pong labda méretű szemei 20 grammot nyomnak és a Densuke görögdinnye, amelynek kivételesen édes darabjaiért 6100 dollárt kell fizetnünk. A legdrágább mind közül pedig a Yubari King dinnye, amelyből biztosan nem kapunk kóstolót megvásárlása előtt, hiszen a Hokkaido szigetén termelt sárgadinnye darabja 11500 dollár is lehet.

LI 3

Kína legfényűzőbb környéke és legdrágább ingatlana

A Csiangszu tartományban fekvő Szucsou település több okból kifolyólag is egyértelműen a legelitebb hely Kínában. A hírnevét még Marco Polo öregbítette először, amikor a selyem és brokát gyártás fellegváraként jegyezte fel a települést. Ennél talán fontosabb, hogy a Jangce mélyen fekvő deltavidéken elhelyezkedő várost sűrűn átszövik a csatornák, ami miatt Kína Velencéjének is nevezik Szucsout. Nem elhanyagolható továbbá, hogy a település egy órányi autó útra fekszik Sanghaitól, továbbá a város a kínai kertművészet kiemelkedő alkotásainak is helyet ad, nem véletlen, hogy az UNESCO világörökségi listájának 9. helyén szerepel Szucsou klasszikus kertjei néven.

Kína legjobb környékének legjobb ingatlana pedig körülbelül egymilliárd jüant ér, ami átszámítva 150 millió dollár, ami azt jelenti, hogy igen kevés versenytársa akad az Egyesült Államokban vagy Európában. Az épülethez tartozó telek a leghosszabb magán tulajdonban lévő partszakasz az ázsiai országban, a házban pedig 32 szoba van, medence, boros pince és szó szerint minden, ami elképzelhető.

Tibeti masztiff kiskutyák

Kobe marhahús Japánból

A vagjú (Wagyu), azaz a japán marha talán legkülönlegesebb és legfinomabb változatából, a marhahús Rolls-Royce-ának is nevezett Kobe marhából készített steak a húsimádó ínyencek körében az egyik legjobban áhított étel. Ez a különleges és prémium kategóriás marhahús páratlanul magas minőségéről, festményeket megszégyenítő szépségű márványosságáról, zamatos ízéről és rendkívül magas áráról ismert.

A „titok” jelentős részben a különleges tulajdonságú, erős genetikai állománnyal rendelkező, csak egy bizonyos földrajzi területen – jelen esetben Japánban – található fajtában rejlik. Ez az állat a fekete szőrű japán igásmarha, a vagjú, amely a Japánban tenyésztett szarvasmarhák mindössze 0,12%-át teszi ki. A húst kizárólag aukciókon vásárolhatják meg a kereskedők, körülbelül egy marháért 2 millió jent fizetnek (18165 dollár), amelyet később az áruházakban vagy az éttermekben kilónként 60-70 ezer jenes áron adnak el, ami körülbelül 545- 635 dollárt jelent.

LI 5

Toro – a legdrágább Japán halétel

Szigetország mivoltából kifolyóan Japán lakosságának nagy részét a tenger táplálja nap mint nap. Rengeteg különleges halfajtát esznek, nemzeti ételükben a sushiba is nyers halat vagy más tengeri élőlényeket tesznek. A legdrágább halétel neve Toro, amely a tonhal hasának egy része, és leggyakrabban sushikban fogyasztják. A japánok szerint igazi toro csak a kék uszonyú tonhalakból nyerhető ki, de ennek is megvannak az osztályai. Minél szebben márványozott a hal húsa, annál magasabb osztályba sorolható az étel, ebből kifolyólag annál drágább. A legértékesebb az otoro, amely a hal hasának azon része, ami a fejéhez van közelebb. A kevésbé értékes toro pedig a chutoro amely a farka felé helyezkedik el. Jelenleg a legnemesebb otoro ára szakértők szerint meghatározhatatlan, hiszen sok minden befolyásolja azt, mint például a kereslet illetve az árfolyamok ingadozása. Annyi azonban biztos, hogy rendkívül drága csemege.

Cikkünkaz ASHU.hu oldalon jelent meg

(Visited 21 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez