Kókuszrák miatt állt le Honolulu

Egy két és fél kilós, óriási kókuszrák sétálgatott Hawaii fővárosának egyik utcáján. Ilyennel csak a legritkább esetben lehet találkozni a természetben is, nemhogy lakott területen. A szigeten pedig még csak nem is őshonos az élőlény, így végképp rejtély, mit keres ott.

Honolulu egyik forgalmas utcájában szinte megállt az élet, amikor felbukkant a kókuszrák. Az emberek úgy engedték át az úttesten, mintha gyalogos lett volna – számol be a nem mindennapi esetről a Huffingtonpost. Legutóbb 1989-ben láttak arrafelé ilyen állatot.

Amely egyébként onnan kapta a nevét, hogy hatalmas ollóival össze tudja roppantani a kókuszdiót. Ilyesmire ember csak bozótvágó késsel vagy valami hasonlóval képes. A példány, amelyet Hawaii-on láttak, nem a legnagyobb ilyen állat a világon. Van olyan rák, mely akár négy és fél kilós, kilencven centi széles is lehet, és akár 120 évig is élhet.

A burleszkbe illő sétálórák-jelenetnek végül egy Holly Cantere nevű helyi lakos vetett véget, aki értesítette az illetékes szerveket, és elszállíttatta a rákot. Valószínűleg Hawaii-i állatkertben fogják elhelyezni az állatot.

Robert Toonen, a helyi egyetem tengerbiológusa szerint valaki saját fogyasztásra vehette az állatot, mely végül elszökött. A szinte kizárólag kókuszon élő rák húsa ugyanis közkedvelt a diétázók körében. A szakember szerint a képtelen eset rendkívül veszélyes is lehet a környezetre Hawaii-on, ahol rendkívül sok nem őshonos, úgynevezett invazív állatfaj él. A kókuszrák sem őshonos, és a jelenléte veszélyezteti a helyi egyedi élővilágot.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez