Lehet te is alkoholista vagy?

Az alkoholizmus olyan idült betegség, amelynek kezdete alattomos, felismerhető tünetekkel jár. Ezek a jelek az alkoholfüggőség testi és lelki aspektusait érintik. Ha valaki alkoholproblémával küzd, az alábbi rejtett tünetekre érdemes figyelni:


1. Állandó fáradtságérzet: Az alkohol metabolizálása alvás közben megszakítja a gyors szemmozgásos szakaszt, így másnap úgy ébredhetünk, mintha nem is aludtunk volna. A túl sok ital makrocitikus vérszegénységet okozhat, mely fáradtságot, egyensúlyvesztést, bizsergést és hangulatzavart eredményezhet.2. Változó nemi vágy: Bár az alkohol kezdetben fokozhatja a nemi vágyat, hosszú távon csökkenti a szexuális vágyat, ami depresszióhoz vagy szorongáshoz vezethet.


3. Látásproblémák kialakulása: A túl sok alkohol szédülést, homályos látást és szemszárazságot okozhat, valamint tartósan károsíthatja a látóidegeket.


4. Szorongás és rossz közérzet: Az alkohol nyugtató hatású, de hatása elmúlásakor szorongást okozhat. Az akut mámoros időszak után még nagyobb valószínűséggel ébredhet fel szorongás, félelem és aggodalom.


5. Gyengülő immunrendszer: Az alkohol akadályozhatja az immunsejtek aktivitását és befolyásolhatja a gyulladást szabályozó citokin fehérjék termelődését.


6. Magas vérnyomás: Az alkohol beszűkítheti az ereket, növelve a szívbetegségek kockázatát.


7. Termékenységi problémák: Az alkohol a reproduktív hormonok felborulását okozhatja, csökkentve a fogamzási esélyeket!
Fontos, hogy figyeljünk ezekre a jelekre, és ha bármelyiket tapasztaljuk, forduljunk orvoshoz vagy szakemberhez segítségért!


Kép forrás
Kép forrás
Kép forrás
Az eredeti cikk megtekinthető itt.

(Visited 7 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez