A város, ahova az elektromosságra érzékeny emberek menekülnek

A nyugat-virginiai Green Bank maga lehet a rémálom a modern technológia legújabb vívmányai és wifi nélkül élni képtelen embereknek, de maga a mennyország azoknak, akik elektromágneses hiperérzékenységtől szenvednek.

A kevesebb, mint 150 lelkes kis település a National Radio Quiet Zone közepén helyezkedik el, ahol teljes rádiócsend van érvényben. Ott található ugyanis a Robert C. Byrd Green Bank Teleszkóp, a világ legnagyobb rádióteleszkópja, amelynek a munkáját még a legkisebb elektromágneses jeladás is zavarhatja.

Mivel a teleszkóp csak teljes rádiócsendben tud megfelelően működni, a területen az ötvenes évek végén betiltottak minden rádióadást, amihez folyamatosan újabb tiltások társultak, lépést tartva a technológiai fejlődéssel. Így Green Bank városában nincsen mobiltelefon-szolgáltatás és nincsen wifi sem, csak vonalas telefon és kábelinternet. A teleszkóp annyira érzékeny, hogy közvetlen közeléből még a benzines autókat is kitiltották, mert az indítószikra is képes bezavarni a világegyetem felől érkező gyenge rádiójelek után kutató teleszkóp adásába.

Green Bank így a legszörnyűbb hely lehet azok számára, akik a modern kor olyan vívmányai nélkül, mint az okostelefon, képtelenek élni. Azonban az élhető helyek legjobbika azon keveseknek, akik egy ritka szindrómában szenvednek, amelyről még mindig nem sikerült minden kétséget kizáróan bebizonyítaniuk a tudósoknak, hogy tényleg létezik. Ez az EHS, azaz az elektromágneses hiperérzékenység. Az ebben szenvedő emberek ugyanis pont azokra az elektromos eszközökre, egészen pontosan az azokból kisugárzó jelekre érzékenyek, amelyek használatát szigorúan betartatott törvények tiltják Green Bankban: a mobiltelefonokra és a wifire.

A Washingtonian oldalán megjelent beszámoló szerint az elmúlt évtizedben egymás után kezdtek szállingózni az EHS-ben szenvedő emberek a településre, ahol végre nyugodtan tudják élni életüket. Az új jövevények érkezése azonban nem volt zökkenőmentes. A helyiek gyanakvóan fogadták őket, és több összezördülés is történt, miután néhány EHS-es olyan dolgokat követelt a helyiektől, amiket azok irritálónak találtak: volt, hogy a megyei rendőrségnek kellett beavatkoznia, és közvetítenie az újak és a régiek között.

Jelenleg kéttucatnyi EHS-es él a településen, ahol a Washingtonian cikke szerint kezd rendeződni a viszony a rádiócsendre vágyó újonnan érkezettek és a régi lakosok között. Ugyanakkor lehet, hogy nem sokáig kell egymást elviselniük. Felmerült ugyanis, hogy költségcsökkentési okokból a szövetségi kormányzat megszünteti a teleszkóp működését, ami véget vetne a rádiócsendnek.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez