Sikertelen puccs Gambiában – vádemelés az USA-ban

Két gambiai származású amerikai állampolgár ellen emeltek vádat az Egyesült Államokban, mert megpróbálták puccsal megdönteni Gambia diktátorát. A sikertelen puccskísérlet az év végén volt, a két főszervezőnek sikerült visszatérnie az USA-ba, ahol most bíróság elé kerülnek.

Maga az Egyesült Államok igazságügyi minisztere jelentette be, hogy a két gambiai puccsvezér ellen vádat emeltek. Amerikában ugyanis törvénytelen államcsínyt szervezni és fegyvereket szerezni ehhez – ha ezt nem a CIA csinálja. Korábban voltak olyan hírek a sajtóban, hogy éppen az amerikai hírszerzés áll a puccskísérlet mögött. Az egyik fő szervező ugyanis szolgált az Egyesült Államok hadseregében, méghozzá Afganisztánban. A CIA természetesen tagadta a gyanúsításokat. Sikertelen puccsok esetében ez aligha lehet másképp.

Mit akartak elérni a puccsisták? “Helyreállítani a demokráciát Gambiában”. Ez nem lett volna igazán könnyű, hiszen a nyugat-afrikai miniállamban soha nem volt igazi demokrácia. 1994 óta uralkodik ott Yahya Jammeh elnök, aki puccsal vette át a hatalmat az elődjétől. Aki nem volt más, mint a mostani puccs vezérének a nagybátyja. Valószínűleg törzsi és családi viszálykodás állhat a háttérben Gambiában, ebben a koldusszegény miniállamban, ahol a hadsereg vaskézzel tartja kézben a hatalmat.

Mire számíthat most a két letartóztatott gambiai puccsista új hazájában, az Egyesült Államokban? Maximum 25 év fegyházra. De alakulhatnak még úgy a dolgok, hogy Amerikának szüksége lehet rájuk egy újabb “demokrácia- puccsnál” Gambiában, ahol az országot 21 éve kormányzó diktátor túl jó kapcsolatot ápol néhány iszlamista milíciával.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez