Hillary Clinton: lesz marihuána legalizáció 2016-ban?

Amikor Hillary Clinton 1969-ben végzett a Wellesley College-ben, akkor a felmérések szerint a lakosság mindössze 12% akarta a marihuána legalizálását. Most, 45 évvel később ez a szám jelentősen megváltozott. Jelenleg az amerikaiak 58% van a legalizáció mellett. Jelenleg két államban, Washingtonban és Coloradóban legális a fogyasztás, míg az év végéig csatlakozik hozzá Oregon és Alaszka is. Hillary Clinton egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy akkor sem próbálta ki a marihuánát, mikor fiatal volt, és most sem szándékozik megtenni.

A növekedések ellenére az aktivisták úgy látják, hogy 2014 csak egy kis lépés volt céljaik elérésében. Az igazi fordulópontot 2016 fogja jelenteni, amikor a szavazók eldönthetik, hogy kit küldjenek a Fehér Házba. A legalizáció hívei nagy reményekkel tekintenek a két év múlva esedékes választások elé.
Todd Tamar a legalizációs mozgalom vezetője elmondta, hogy a közvélemény-kutatások alapján több szavazó fog elmenni választani, mint eddig, és ez számukra előnyös helyzet, mert több támogató szavazatot hozhat a céljaiknak. Az elnökválasztás évében a pénzügyi támogatók is könnyebben nyitják meg a pénztárcájukat, akár az ilyen célokra is. Reményei szerint a választás évében a támogatói szám a 18 és 29 éves amerikaiak körében elérheti majd a 70 %-ot.
Az aktivisták szerint papíron működik a terv. De az igazán döntő kérdés, ami jelentősen meghatározza a stratégiát az az, hogy kit indítanak a demokraták az elnökjelöltségért. Hillary Clinton a demokraták nagy kedvence, ám vannak, akik úgy gondolják, hogy nem a legjobb választás a legalizáció támogatóinak. Allen St. Pierre, a marihuána törvények megreformálásáért küzdő szervezet elnöke elmondta, hogy Clinton egy nagyon pragmatikus politikus, aki, ha arra van szüksége a konzervatívok elleni harcban, akkor a legalizáció kérdésében be fog húzódni középre, és a közép ebben a kérdésben inkább a konzervatív oldal nézeteit jeleníti meg.
A CNN egy korábbi műsorában Clinton azt mondta, hogy előbb meg kell nézni, hogy milyen hatásai vannak a legalizációnak az egyes államokban, és csak utána lehet dönteni a nemzeti stratégiáról. Ugyanebben a riportban kétségeit fejezte ki az orvosi marihuána felhasználását illetően, mondván nincs elég tudományos kutatás ebben a témában. Később „kapudrognak” nevezte a marihuánát, ami nem kerülhet ki teljes mértékben a törvényi büntetés alól. Ugyanakkor többször is hitet tett amellett, hogy további kutatások, felmérések és a tapasztalatok összegzése kell, mielőtt meghozzák a stratégiai döntést ebben a kérdésben. Ez a vélemény komoly elmozdulás ahhoz képest, hogy Clinton 2008-ban határozottan a dekriminalizáció ellen foglalt állást.
Aktivisták attól tartanak, hogy ha Clinton hátrányba kerül majd a felmérések szerint a választás előtt, mivel óvatos politikusnak ismerik, hajlamos lesz a kérdésben úgy választani álláspontot, hogy az megnehezíti céljaik elérését. Véleményük szerint a politikusoknak arról az oldalról kellene megközelíteniük a kérdést, hogy a legalizációnak köszönhetően mennyivel csökken a szervezett bűnözés befolyása ezekre a folyamatokra.

Foto: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez