Különleges gesztusok és ritmusok egy indiai táncművésztől

A bharatanátjam tánc a zenével és a gesztikulációval kombinálva egy lány érzelmeit és egy méh virágra szállását is ki tudja fejezni. A budapesti Amrita Sher-Gil Kulturális Központban lépett fel P. Senthil Kumar.

A bharatanátjam klasszikus indiai táncforma, egyike a legősibbeknek, nagyjából 3000 évre nyúlnak vissza a gyökerei. A különböző jelenetek során a művész történeteket mesél el, amelyeknek fontos eleme a gesztikuláció.

Így volt ez kedden este is az indiai nagykövetségnél, az Amrita Sher-Gil Kulturális Központban, ahol P. Senthil Kumar egyórás műsort adott. A ritmus és az ahhoz kötődő lépések mellett a kifinomult kézmozdulatok és az arckifejezések adták az igazi érdekességét táncának. Ezekből a Globoport kamerájának az előadás előtt is ízelítőt adott.

P. Senthil Kumar egy kis indiai faluban nőtt fel, a Kalakshetra College of Fine Arts nevű intézményben szerezte diplomáját, amely a dél-indiai tánc és zene oktatásának egyik legpatinásabb iskolája. 2007 óta Ausztriában él, ahol megalapította saját oktatási intézményét. A klasszikus bharatanátjam mellett táncelméletet, néptáncot, koreográfiát, karnatikus zenét, harcművészetet művel és oktat.

„Budapest nagyon szép város, először turistaként jöttem, aztán kétszer felléptem itt, és tartok workshopokat is, hiszen sokan érdeklődnek az indiai táncok iránt” – mesélte a művész.

Kép: ktgy

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez