A Lukoil is pénzeli a szakadárokat?

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szerint az orosz Lukoil is pénzeli a kelet-ukrajnai szakadárokat.

A szolgálat szóvivője sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy Oroszország második legnagyobb olajtermelő vállalata, a Lukoil a 2013-14-es években mintegy kétmilliárd dollárnyi kőolajat csempészett az országba. “Az ebből származó illegális bevételek a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk terrorista szervezeteihez folytak be.” – idézi az SZBU szóvivőjét a Kyivpost.
A vizsgálatok szerint a csempészet három irányból érkezett: Fehéroroszországon és az orosz-ukrán határon, valamint ukrán kikötőkön keresztül. A Lukoil a szolgálat szerint szorosan együttműködött a VETEK-kel. A VETEK Csoport kijevi székhelyű kelet-európai energiaipari konszern. Vezetője, a mindössze 29 éves Szergej Kurcsenkó az előző elnök, Janukovics egyik bizalmasa volt. Miután Janukovics elhagyta az országot, Kurcsenkó is távozott. Ellene jelenleg adócsalás miatt folytatnak eljárást a kijevi szervek.
Az orosz cég hivatalosan visszautasította a vádakat, szerinte ugyanis az ukrajnai szállításai mindenben megfelelnek az ukrán szabályozásnak. A SZBU szerint a szakadárokat több orosz vállalat, így a Sberbank is támogatja.
A Lukoil tavaly sorra adta el ukrajnai érdekeltségeit, a hivatalos indoklás szerint azért, mert az oroszországi kitermelésre szeretne nagyobb figyelmet fordítani. Tavaly márciusban a legfontosabb létesítményét, az odesszai finomítót a VETEK vásárolta meg.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez