Két japán túsz kivégzésével fenyeget a Kalifátus

Ha a japán kormány nem fizet 200 millió dollárt, akkor 72 órán belül kivégezzük a két japán túszt. Ezt a fenyegetést tartalmazza egy videó, mely két térdelő túsz és egyenruhás dzsihádharcosok képét mutatja.

Japánt így akarjuk megbüntetni azért, mert csatlakozott ahhoz a nagykoalícióhoz, mely a kalifa, al-Bagdadi ellen irányul – hangsúlyozza a videón egy angolul akcentus nélkül beszélő dzsihádharcos. Lehet, hogy Dzsihád Johnról van szó, aki korábban hasonló fenyegető üzeneteket közölt amerikai és brit túszok kapcsán. Azokat aztán ki is végezte a Kalifátus, mert mind Washingtonnak, mind pedig Londonnak az az álláspontja, hogy nem fizet a túszokért a terroristáknak.

Mi lesz a japán túszokkal, akik közül az egyik újságíró, a másik pedig az Aszad elnök ellen fellépő szíriai milíciákban harcolt? Aszad elnök ellen küzdenek Szíriában nyugatbarát erők is, de a döntő többség dzsihádharcos. John Kerry amerikai külügyminiszter nemrég úgy nyilatkozott, hogy az Aszad elnök ellen küzdő erők 80%-a nem demokratikus hajlandóságú. Ez eufemisztikus megközelítés: a szunnita milíciák többsége fanatikus dzsihádharcosokból áll, olyanokból, mint amilyenek az önjelölt kalifa, al-Bagdadi zászlaja alatt küzdenek.

Mit tesz a japán kormány? A szóvivő Tokióban csak annyit mondott: tanulmányozzák az ügyet, de álláspontjuk változatlan, kiállnak a nemzetközi terrorizmussal szemben. Korábban Japánban is voltak olyan terrorakciók, melyek résztvevői komoly nemzetközi kapcsolatokkal rendelkeztek. A nagykoalíciót al-Bagdadi ellen Obama amerikai elnök hirdette meg azt követően, hogy kikiáltották a Kalifátust Szíria és Irak egyes területein tavaly nyáron. A dzsihádharcosok a kétmilliós Moszul városát is elfoglalták, és azóta is az ellenőrzésük alatt tartják.

Miért a hatalmas összeg, a 200 millió dollár? Mert a Kalifátus pénzügyi gondokkal küszködhet, hiszen korábban az olajjövedelemből élt. Az olaj árának csökkenése miatt ez ma jóval kisebb, mint korábban. Ráadásul a nagykoalíció megalakulása előtt sok gazdag olajtermelő állam támogatta a fanatikus szunnita milíciákat. Ez most megszűnt, mert Washington jelezte: ez már nem bocsánatos bűn. Mi lesz a két japán tússzal? Fizet-e értük Tokió 200 millió dollárt,  vagy őket is lenyakazzák, mint az amerikai és brit túszokat? 72 órán belül kiderül.

(Fotó:Twitter)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez