Túszügy: új üzenet, új határidő

Tokióban aggódnak: a jordán kormány nyilatkozatai nyomán úgy látják, hogy nincs már benne a tervezett fogolycserében a japán túsz. Csak a jordán pilóta, akiról sokan egyébként úgy gondolják, hogy nem is él már, és a csere csak blöff. Közben az Iszlám Állam újabb határidőt jelölt ki, és azt megint Kendzsi Gotóval üzente meg.

 

Újabb hangüzenetet tett közzé az Iszlám Állam japán túszától, Kendzsi Gotótól. Ebben az újságíró arról beszél, hogy ma, napnyugtakor kell megjelennie a török határon az iraki terroristanőnek, Szajida al-Rishawinak, hogy kicseréljék őt a decemberben lelőtt jordán pilótára, Moaz Kaszaszbehre. És ha ezt a határidőt elmulasztja Amman, akkor azonnal kivégzik a pilótát.

Az üzenetből az derül ki, hogy a japán újságíró életben van, mindazonáltal már nem képezi tárgyát az esetleges fogolycserének. A CNN-nek ugyanakkor azt mondta a jordán külügyminiszter, hogy “természetesen” a japán túsz elengedése is feltétele bármilyen cserének. A túszügyben rengeteg a találgatás és a bizonytalanság. A jordán kormány azonban tegnap megerősítette: tényleg kész az iraki terroristanő elengedésére, cserébe lelőtt pilótájáért. Szajida al-Rishawi jordániai börtönben ül, miután 2005-ben részt vett az al-Kaida öngyilkos merényletében egy külföldiek lakta ammani szállodánál. Ő maga nem tudta felrobbantani magát, mert bedöglött a detonátora, de társai csaknem 60 embert vittek magukkal a másvilágra.

Szóval ezt a negyvenes éveiben járó terroristanőt kellene leszállítaniuk a jordán hatóságoknak napnyugtára a török határra. Tegnap a japán külügyminiszter helyettese még arról beszélt, hogy a japán túszra cserélik ki az asszonyt. Aztán egy időre arról volt szó, hogy a japán újságíró és a jordán pilóta egyaránt benne lesz a cserében, most viszont Ammanban csak az utóbbiról beszélnek. Gotót már meg sem említették.

Azt viszont nem tudni, hogy a decemberben lelőtt jordán pilóta valóban életben és biztonságba van-e még. Nasszer Dzsudeh jordán külügyminiszter tegnap hivatalos Twitter-oldalán azt írta: bizonyítékot kértek erre az ISIS-től, de választ nem kaptak. Márpedig addig nem engedik el a terroristanőt, akiről tegnap az al-Dzsazíra már azt mondta, hogy el is szállították a börtönből.

A pilóta egyébként egy nagyon befolyásos, a hasemita királyság egyik legnagyobb támogatójaként számon tartott jordániai törzs tagja. Édesapja azt mondta a Foreign Policy-nak: azt akarják, hogy a kormány minden követ mozgasson meg, adjon meg mindent az Iszlám Államnak, amit az csak követel. A fiáról egyébként a legutolsó felvételt karácsonykor tette közzé az ISIS, azon a pilóta elfogása látható. Azóta viszont semmi, jóllehet a dzsihadisták szívesen parádéznak videóikon a túszaikkal. A mostani üzenetekben azonban csak beszélnek a pilótáról, ő maga nem látható-hallható.Vannak akik úgy gondolják: az Iszlám Állam már végzett vele, és most csak blöfföl.

Az azonban biztosnak tűnik: a japán újságíró még életben van. Őt ugyanis mutatták az előző ultimátum-videóban, amelyen a másik japán túsz lefejezett holttestéről és a jordán pilótáról tartott fotókat a kezében. Tokió folytatja az erőfeszítéseit Goto kiszabadítására, és változatlanul egyeztet Amannal – írja a japán külügyminisztert, Fumio Kishidát idézve a Japan Today.

Fotó: A jordán pilóta és az iraki terrorista. Europress/AFP

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez