Japán mindent megtesz a két túsz kiszabadítása érdekében

Ezt hangsúlyozta szerdai sajtóértekezletén Abe Sinzo miniszterelnök. A Kalifátus 200 millió dollárt követei két japán túszért, akiknek a kivégzésével fenyegetnek, ha Japán nem fizet.

Minden diplomáciai csatornát kihasználunk annak érdekében, hogy kiszabadítsuk a túszokat!- közölte Abe Sinzo kormányfő. Ebből a japán sajtó arra következtet, hogy máris folyhatnak valamiféle megbeszélések a túszok kiszabadítása érdekében. A Kalifátus kedden tett fel egy videót a világhálóra, ahol két japán túsz látható. Egy angolul kiválóan beszélő férfi, akit sokan Dzsihád Johnnal azonosítanak, azt közölte: 72 órán belül lenyakazzák a túszokat, ha a japán kormány nem fizet értük 200 millió dollárt. Az Iszlám állam azért akar bosszút állni Japánon, mert a távol-keleti szigetország is támogatja a nagykoalíciót, melyet Obama amerikai elnök hívott életre a Kalifátus elleni harcra.

A Kalifátus nemcsak bosszút akar állni, de pénzre is szüksége van. A menekültek szerint katasztrofális a helyzet Szíriának és Iraknak azoknak a részein, ahol az Iszlám állam az úr: nincs fűtés, nincs meleg víz, az élelmiszerellátás akadozik. Általános a munkanélküliség.

A dzsihád harcosok csak a terror gépezetét tudják működtetni, de normális gazdasági élet megszervezésére alkalmatlanok. Ráadásul a bevételeik nagy része az olajból származott. Az olaj árának drasztikus csökkenése a Kalifátus pénzügyi helyzetére is súlyos csapást mért. Ezért is követelnek hatalmas összeget – kerek 200 millió dollárt – a két japán túszért. Abe Sinzo miniszterelnök azt mondta: mindent megtesznek a túszok kiszabadítása érdekében, de azt nem állította, hogy 200 millió dollárt szeretnének ezért fizetni a Kalifátusnak…

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez