90 év börtönre ítéltek egy guatemalai ex-rendőrt

A guatemalai bíróság szerint Pedro Garcia Arredondo 37 ember haláláért felelős, akik a spanyol nagykövetség felgyújtását követően lelték halálukat 1980-ban.

Guatemalában 1960-ban tört ki a polgárháború, miután a választást megnyerő baloldali vezetést egy jobboldali katonai puccs eltávolította a hatalomból. A következő években diktatórikus rendszer szilárdult meg, melynek élén általában a hadsereg első embere állt. A hatalom arra törekedett, hogy az ellenzéket még csírájában elfojtsa, és teljes mértékben irányítása alá vonja az emberek életét. A közép-amerikai országban egészen 1996-ig nem normalizálódott a helyzet. A 36 év alatt majdnem 250 000-en haltak meg, vagy tűntek el nyomtalanul a leszámolások következtében.
A polgárháború egyik hírhedt tragédiája volt a spanyol nagykövetség 1980-as leégése. Az épületet maja származású földművelőkből szerveződött ellenállók foglalták el, ezzel tiltakozva az emberrablások és gyilkosságok ellen. A rendőrség körülzárta a követséget és felgyújtották az épületet. A kijutni próbáló emberek közül nem engedtek ki senkit, ami 37 halálos áldozathoz vezetett.
A vád szerint Arredondo, a speciális rendőri erők egyik korábbi vezetője, adta ki a parancsot, hogy senki nem hagyhatja el az égő épületet. Gyilkosság és emberiség elleni bűnök miatt 90 év börtönre ítélték. A tárgyalás során végig ártatlannak vallotta magát.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez