Több mint 300 áldozata van a nigériai vallási összecsapásoknak

Nigéria belső részén található Jos városa, ahol néhány nap leforgása alatt több mint 300 ember vesztette életét a keresztények és a muszlimok közötti harcok miatt. Jos városában most szénné égett holttestek hevernek az utcán.

A Nigéria közepén található régióban – mely elválasztja a többségében keresztények lakta déli részt a muszlimok lakta északitól – az egy évtizede dúló erőszakos konfliktusok több mint ezer ember halálához vezettek. Az összecsapások vasárnap kezdődtek annak ellenére, hogy a kormány komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy elfojtsa a szélsőséges vallási szekták közötti harcokat. 

 

Tegnap viszonylag nyugodt volt a város, a civilek otthon maradtak, miközben katonák járőröztek az utcákon. A rendőrség azt állítja, a zavargások azután törtek ki, hogy fiatal muszlimok felgyújtottak egy keresztény templomot. A muszlim vezetők tagadják a vádakat, míg más közösségi vezetők szerint a zavargásokat az váltotta ki, hogy egy muszlim család a főleg keresztények lakta környéken akarta felépíteni otthonát.

 

A nyugat-afrikai kutató, Corinne Dufka szerint lényegtelen, mi okozta a mostani összecsapást, mivel sokkal nagyobb probléma az, hogy a kormány kudarcot vallott azzal kapcsolatban, hogy időben felismerje a konfliktus lehetőségét a régióban. A kormány nem cselekszik hatékonyan és nem tesz konkrét lépéseket, miközben a feszültség egyre csak nő.

 

Több mint 13500 nigériai halt meg vallási összecsapásokban az elmúlt évtizedben, ebből 2500-an ezen a területen haltak meg 2001 óta.

 

Forrás: Africa World News

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez