Oroszország nem tér vissza az Európa Tanácsba

Oroszország úgy döntött, hogy az év végéig nem vesz részt az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (ETPK) munkájában, és fontolóra veszi kilépését az Európa Tanácsból, miután a közgyűlés határozata értelmében az orosz küldöttség az áprilisi ülésszakig semmiképpen nem élhet szavazati jogával – jelentette be Alekszej Puskov, a duma külügyi bizottságának elnöke.

Puskov az ETPK szerda esti döntésére reagálva közölte azt is, hogy Moszkva megszakít mindenfajta hivatalos kapcsolatot a szervezettel, amelynek képviselői, megfigyelői nem látogathatnak Oroszországba. Így nem lesz lehetőségük kapcsolatba lépni Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanővel sem, aki a kelet-ukrajnai harcok idején esett a szakadárok fogságába, és most orosz börtönben van.
Az ET közgyűlése határozatában felszólította Oroszországot, hogy 24 órán belül engedje szabadon Szavcsenkót, aki ukrán parlamenti képviselő, és egyben tagja az ETPK-ba delegált ukrán parlamenti küldöttségnek.
Az ETPK az orosz delegáció tagjainak jogállását illetően szerda este úgy döntött, hogy megbízólevelüket továbbra is elfogadja, ám az orosz képviselők nem szavazhatnak és nem kaphatnak vezető funkciót a közgyűlés testületeiben, nem lehetnek tagjai az ETPK által kiküldött delegációknak, nem kaphatnak szerepet az ET választási megfigyelőjeként, sem a parlamenti közgyűlés jelentéstevőjeként. A közgyűlés szerint az oroszokkal a párbeszédet a súlyos ukrajnai válság és az abban játszott orosz szerep mellett is fenn kell tartani, de egyúttal jelezni kell, hogy Európa elítéli a nemzetközi jog súlyos, folyamatos megsértését.
Az ETPK az áprilisi ülésszakon akar visszatérni az orosz képviselők szavazati jogának a kérdésére. Ezt a jogukat akkor hajlandó visszaállítani – olvasható az állásfoglalásban -, ha Oroszország “értékelhető mértékben” előrehalad a vele szemben megfogalmazott közgyűlési követelmények teljesítésében.
A parlamenti közgyűlés újólag elítélte a Krím jogellenes orosz bekebelezését, valamint azt, hogy Kelet-Ukrajnában – egyebek közt álcázott katonai tevékenységgel és a szakadároknak juttatott fegyverekkel – a válság kiterjedéséhez járul hozzá.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez