Oroszokat raboltak el Szudánban

Két orosz állampolgárt raboltak el ismeretlen fegyveresek a lázadóktól hemzsegő Darfurban – közölte az orosz nagykövetség.

Az oroszok az UTair alkalmazásában álltak, amely az ENSZ helyi békefenntartó missziójával (UNAMID) áll szerződésben. A légi szállításokkal foglalkozó cég úgy tudja, hogy  két munkatársát Zalingei közelében rabolták el ismeretlen fegyveresek. A támadók hat gépjárművel állták el az UNAMID kisbuszának útját, majd erőszakkal kiráncigálták a két oroszt a hátsó ülésről és elhajtottak velük. Egyiptomi források úgy tudják, hogy mind a két orosz helikopter pilóta volt, de az orosz nagykövetség és az UTair ezt nem erősítette meg. Az emberrablók még nem jelentkeztek, az incidensről a nagykövetség már értesítette a szudáni hatóságokat.

Az UTair orosz cég, amely helikoptereket és repülőgépeket biztosít az ENSZ darfuri és dél-szudáni békefenntartó missziónak. Az UTair légi járművei ENSZ jelzéssel repülnek és fehérre vannak festve. Elsősorban segélyeket szállítanak.. Emellett belföldi utasszállítással is foglalkoznak.

Az UTair korábban már többször is arra panaszkodott, hogy munkatársainak rendkívül veszélyes környezetben kell dolgozniuk és a pilótáik rendszerint az életüket kockáztatják a repülések során. Darfurban és Dél-Szudánban ugyanis többször előfordult, hogy a helyi lázadók rálőttek vagy rosszabbik esetben lelőtték az UTair helikoptereit. Legutóbb egy éve lőtték le az orosz cég egyik helikopterét Dél-Szudánban. Akkor mind a két pilóta és a fedélzeti mérnők is életét vesztette.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez