“Szent sperma”- így szexelnek az ultraortodoxok

Szokatlan és tabudöntögető dokumentumfilmet készített egy ultraortodox zsidó közösséghez tartozó férfi: a hászidok szexuális szokásairól, nézeteiről és tiltásairól. A filmrendező reméli, hogy filmje nem fog komoly indulatokat szülni a közösségben, valamint a “másik oldal” is megismeri az egyik legrejtélyesebb csoport mindennapjait.

Mint a legtöbb szülő, Ori Gruder is azzal a nehéz helyzetbe kerül, hogy miképp magyarázza el gyerekeinek a szexet. A 10 éves fiú felvilágosítása azonban korántsem könnyű: mindketten az ultraortodox közösség tagjai, ahol bizony ilyen dolgokról nem szoktak és nem is ajánlatos beszélni. Ezért Gruder egy körülbelül egy óra hosszú dokumentumfilmet készített, aminek azt a címet adta, hogy Szent Sperma. A film igyekszik bemutatni, hogy az hászidok miképp állnak hozzá a szexualitás, önkielégítés, felvilágosítás kérdéséhez. Jeruzsálemben, Londonban és Californiában már levetítették és szakmai közegben pozitív fogadtatásban részesült.

Mi van akkor, hogyha minden sperma úgy néz ki, mintegy ebihal és mindegyik nagyon forró és zavart? – teszi fel a kérdést Gruder, miközben ő narrátor a filmben. Számára nem ismeretlen a filmrendezés: korábban MTV Europe-nál dolgozott, videoklippeket készített, majd 30 éves korában csatlakozott az ultraortodox közösséghez. 14 éven át készítettek kisfilmeket és dokumentumfilmeket a háredik rituáléiról, iskolarendszeréről, étkezési szokásaikról és megítélésükről. Most azonban úgy döntött, hogy jóval komolyabb témát dolgoz fel.

 “Az, aki szándékosan kiönti a magját, az képletesen megöli a gyerekét” – nyilatkozta a filmben Malka rabbi. A filmben bemutatják, hogy a maszturbáció miért tiltott dolog az ultraortodoxnál, ahogyan a házasság előtti szex is.  Gruder vallási és teológiai közelítésekkel próbálja megmagyarázni a tiltásokat, miszerint az önkielégítés “megsérti a szövetséget az Örökkévalóval”. Bemutatja a vallási oktatást, a nemek szinte teljes elkülönítését egészen a házasságig, valamint a szexuális tabukat a közösségen belül.

Részlet a filmből

(Visited 6 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez