Madárbarát kávé Etiópiából, nőbarát kávé Ruandából

Etiópiai szakértők összefüggést mutattak ki bizonyos madárfajok életvitele, magatartása, szokásai, illetve az életterüket jelentő kávécserjék termésmennyisége között. Az eredmény azt mutatja, hogy a hagyományos termesztési gyakorlatot „támogatják” a helyi erdei madarak. Ahol pedig így termesztik a kávét, ott összehasonlíthatatlanul jobb minőségű a termés is.

Ahol sűrűbb, erdőszerűen élő cserjék fogadják a madarakat, ott a növény termése is jobb lesz, mint a mesterségesen ültetett, sok napot kapó növények esetében – írták a Biological Conservation szaklapban. Pár száz kilométerrel arrébb a szintén kávétermesztéssel foglalkozó agronómusok Ruanda két nagy tartományában viszont a képzéstől várják a jobb gazdasági eredményeket.

Ott  800 nőnek tanították meg a szakmai tudnivalóit. A ruandaiak arra alapoztak, hogy noha a kávé központi szerepet játszott a térségek gazdaságában eddig is, a legtöbb munkát végző nők héttérbe szorultak. A képzés révén elérik, hogy jobb legyen a kávé termesztésének és feldolgozásának a minősége, a termék ára, eladhatósága. A hölgyek új tudásának egyelőre áttételesen lehet kapcsolata a február 9-én kezdődött ruandai konferenciával. Itt is a kávé minőségével, az exportlehetőségek javításával foglalkoznak.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez