Humans of New York

A „Humans of New York” talán az egyik legnépszerűbb, kifejezetten az emberekkel foglalkozó oldal a Facebookon, megközelítőleg tizenkétmillió lájkkal. A project a New Yorkban élő fotós, Brandon Stanton szüleménye, aki az első perctől kezdve egyedül viszi a projectet. Elképzelése igen egyszerű. New York lakosait, azok történeteit akarja egy képpel, és a fotóalanyok által elmondott pár mondattal bemutatni. Alanyai teljesen átlagos, hétköznapi emberek.

Brandon Stanton korábban Chicagóban dolgozott, ám miután elvesztette munkáját, New Yorkba költözött. Már itt született az ötlet, hogy bemutassa azokat a New York-i lakosokat, akik alapvetően meghatározzák a város hangulatát, kinézetét, akiktől New York az, ami.

Önmagát nem nevezi fotográfusnak, soha nem is tanulta hivatalosan ezt a szakmát. Minden fotóalanyt megkér, hogy mondjon magáról pár mondatot, mesélje el az életének meghatározó pillanatát, legyen az akár vidám, akár szomorú, és ezek megjelennek a fényképek alatt.

A blog határozottan addiktív. Aki megnézte egyik képét, belefutott egy általa bemutatott történetbe, az vissza fog jönni, fel fog rá iratkozik a Facebookon. Mint egy tv-sorozatnál, az emberek várják a folytatást, kíváncsiak, mi lesz a következő rész.

Az érdeklődés idővel akkor lett, hogy igény mutatkozott egy könyv megjelentetésére is. Megjelenése után, ez csak természetes, a New York Times bestseller listájának élére került, és egy jó ideig le sem került onnan. A könyv által természetesen még többen ismerték meg a blogot, így egyre több és több követője akadt a Facebookon, aminek következtében a kiadó már le is előlegezte a következő két Stanton-könyvet.

A Humans of New York sok embert megihletett, így ma már létezik Humans of Iran részleg a blogon belül, amit maga Stanon csinált, de ezen kívül van már Humans of Seattle, Sydney, Bejrút és Párizs is.

Az oldal számos alkalommal segített különböző embereken, szervezeteken. Az oldal rajongóinak egyik legnagyobb jótéteménye volt, mikor egy brooklyni középiskolának megpróbáltak összegyűjteni százezer dollárt, hogy a működése biztosítva legyen, ezáltal az ott tanuló diákoknak ne kelljen szétszéledniük. Öt nappal később egymillió dollárt tudtak átutalni az iskolának. Szóval a New York-iak nem vicceltek.

Érdekesség: a cikk írásának kezdése és befejezése között újabb 47.000-re nőtt az oldal rajongóinak száma.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez